kupola 1

(20. oktobra 2018. godine) Povodom postavljanja alema na kupoli i završetka šerefeta na munari, Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije, zaklan je još jedan kurban. Kurban je 13. po redu do sada na izgradnji a doniran je od Sarajevskog muftijstva.

Napomenimo da je većinski finansijer općina Kiršehir na čelu sa gosp. Yašarom Bahčedžijem, dok je sufinansijer i Diyanet Vakuf iz Ankare. Izvođač radova je firma Akin Özay.

Gradilište je posjetio muftija Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske. Glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić informisao je muftiju Hasana Atlija o uspješnoj posjeti gradonačelniku i Valiji Kiršehir i Direkciji Diyanet Vakuf u Ankari. Delegacija predvođena sarajevskim muftijom prof. dr. Enes ef. Ljevakovićem, razgovarala je o aktivnostima i planovima na izgradnji Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu. Planira se završetak kao i otvorenje Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu naredne godine 2019. Spominjana je mogućnost i želja da se u sklopu manifestacije Ahilik haftasi (Sedmica bratstva), otvori sa otvorenjem džamije u Olovu. Ahilik haftasi se obilježava krajem septembra u centralnom dijelu Anadolije, a završava u Kiršehiru kao glavnom gradu Ahilika (Bratstva). Osnivač Ahilik (zanatskog bratstva) je Ahi Evran Veli koji je ukopan u Kiršehiru, gdje mu se u džamiji Ahi Evran-i Veli nalazi i turbe.

E. P.

kupola 2kupola 3