received_659993418725066.jpeg

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH je u nedjelju, 12.9.2021. godine okviru posjete džematima i mektebima obišao mezarja imama u džematima Stari Ilijaš i Semizovac.

 

U pratnji saradnika; direktora Uprave za vjerske poslove, Ismail-ef. Smajlovića; šefa Odjela za mekteb i mlade, Enes-ef Svrake;  rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, Ahmed ef. Purdića; te glavnog imama MIZ Sarajevo, Abdulgafar-ef. Velića i njegovih pomoćnika, reisu-l-ulema je prilikom posjete džematu Stari Ilijaiš obišao mezar Avde-ef. Hasanovića dugogodišnjeg imama i službenika Zajednice koji je na Ahiret preselio 2013. godine.

241990845_237385688196168_6819244188962891905_n (1).jpg

Imam džemata Stari Ilijaš, Amel-ef. Muminović je ovom prilikom podsjetio prisutne na pohvale vrijednu biografiju efendije Hasanovića, kao i na njegov doprinos Zajednici prilikom obavljanja poslova na kojima je tokom svog radnog vijeka bio angažovan.

 

Reisu-l-ulema je tokom boravka u džematu Stari Ilijaš obišao i šehidsko mezarje u haremu džematske džamije

 

Mezar porodice Ramić: Sjećanje na stravično ubistvo i zločin nad nedužnima

 

Tokom posjete džematu Semizovac, reisu-l-ulema je obišao mezarove porodice Hasiba-ef. Ramića. Riječ je o imamu kojeg su 1993. godine u porodičnoj kući u Semizovcu, zajedno sa suprugom i četvero djece, ubili srpski zločinci. 

 

Imam džemata Semizovac, Alija-ef. Buljubašić je, prilikom pomena ovog stravičnog zločina, skrenuo pažnju na obavezu pamćenja ovakvih događaja.

received_722751369126722.jpeg

– Shvatam vlastitu skromnost onda kada govorim o Hasib-efendiji. On je simbol stradanja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a možemo ga opisivati riječima kao što su veličina, plemenitost, hrabrost i dobrota – istakao je efendija Buljubašić.

 

Uz izraze poštovanja prema ubijenoj porodici, reisu-l-ulema Kavazović je poručio kako su stravični zločini iz prošlosti pouka za oprez u sadašnjosti.

 

– I danas je mnogo dušmana koji na Bosnu i Hercegovinu gledaju kao na plijen. Važno je da budemo budni i govorimo ljudima oko nas, naročito mladima kako se dogodi ponekad da nas prijatelji ostave, jer mogu imati neke druge prioritete. Ali dušmani nas nikada ne ostavljaju i uvijek su iza naših vratova – istakao je reisu-l-ulema naglasivši kako je budnost naš imperativ.

 

(N.G./muftijstvosarajevsko.ba)