Velika sala Kulturnog centra Altindag u Visokom bila je premala da primi sve one koji su željeli ispratiti 29. generaciju maturantica i maturanata Medrese “Osman -ef. Redžović”.

U petak, 10. maja ove godine, uz prisustvo velikog broja zvanica, uglednih gostiju iz javnog, političkog, kuturnog i vjerskog života, te roditelja i rodbine ovogodišnjih maturanata, ispraćena je jedna od najboljih generacija Medrese u posljednje vrijeme.

Svečanoj akademiji prethodio je defile ulicama Visokog ,tokom kojeg su maturanti zastali na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima, proučili Fatihu i položili cvijeće. Prije toga, isto je učinjeno na Spomen-obilježju u Gračanici.

Diplomu Medrese dobilo je ukupno 58 maturanata, 38 maturantica i 20 maturanata, koji su od 2020. do 2024. godine pisali svoju medresansku priču.

Nakon intoniranja državne himne i ašereta koje je proučila maturantica Ajna Valjevac direktor Medrese i alumnista njene devete generacije profesor Dženan Rezaković, pored dobrodošlice i zahvalnosti prisutnima, a posebno roditeljima na povjerenju u Medresu, istakao je određene posebnosti ove generacije.

– Od ukupno 58 maturantica i maturanata njih 23 je superodlikaša i odlikaša, a jedno naše maturantsko odjeljenje već dvije godine zaredom ima prosjek ocjena 4,50. Također, na još jedan podatak treba posebno obratiti pažnju. Od 58 maturanata i maturantica, njih 20 je imalo brata, sestru, jednog ili čak oba roditelja u našoj medresi, ili trenutno ima brata ili sestru koji se školuju u Medresi. Posebno želim izdvojiti superodličnu maturanticu Esmu Halilović, čiji je otac Esmir najuspješniji alumnista treće generacije, majka Melisa šeste generacije, a brat Sadžid je trenutno superodličan učenik prvog razreda Medrese. Također, dvije sestre našeg maturanta Alaudina Hazića, obje hafize, Amina i Merjem alumnistice su naše medrese. To govori o ispravnom putu kojim idemo ali i povjerenju vas, dragi roditelji koje imate u nas i u našu medresu. Dok je ovakvih očeva i majki, i dok Medresa uživa takvo povjerenje roditelja, ne treba se brinuti za budućnost naše medrese, naše domovine i naše Islamske zajednice – kazao je direktor Rezaković.

Potom je uslijedila dodjela priznanja i nagrada ovogodišnjim maturantima koje su im uručili njihovi razrednici i razredni odgajatelji, hafiza Adisa Aganhodžić, Saliha Delibašić Kasa, Adnan Tihić, hafiz Zijad Dervić i dr. hafiz Haris Delić.

Najbolji učenici ove generacije su Visočani, Smajić Ilhana i Smajić Nedim, kojima su priznanja i nagrade uručili predsjednik Školskog odbora Medrese, muftija sarajevski prof.dr. Nedžad Grabus i direktor Rezaković.

Nakon obraćanja učenice i učenika generacije, uslijedila su obraćanja zvanica. gradonačelnik Visokog mr. Mirza Ganić iskazao je zadovoljstvo i ponos što u Visokom postoji jedna od najboljih škola u državi, roditeljima i maturantima čestitao, te im poželio mnogo sreće u nastavku školovanja.

Među zvanicama je bio i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija.

– Moja prva posjeta nekoj školi nakon preuzimanja dužnosti ministra bila je upravo posjeta Medresi u decembru prošle godine. Tom prilikom, obraćajući se učenicama i učenicima, kazao sam im da mogu biti sretni i ponosni što pohađaju jednu od najboljih, najopremljenijih i najelitnijih škola na Knatonu. I večeras ponovo šaljemo tu poruku. Budite sretni, ponosni i nastavite nizati uspjehe. Iskrene čestitke i roditeljima, Medresi i svim profesorima na ovom velikom uspjehu. Ministarstvo će nastaviti pomagati Medresu, kao i sve naše škole, u najboljem interesu naših učenika –  kazao je ministar Mušija.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić, također je čestitao maturantima, njihovim roditeljima, Medresi, Islamskoj i društvenoj zajednici.

Najavio je ovom prilikom i promociju prve generacije maturanata medrese u Banjaluci, te da će oni zajedno sa maturantima svih medresa Islamske zajednice činiti pravo bogatstvo našeg naroda.

Izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bio je muftija zenički prof.dr. hafiz Mevludin Dizdarević. 

Muftija Dizdarević je prenio selame i čestitke reisul-uleme, dr. Husein-ef. Kavazovića, roditeljima, maturantima, kao i Medresi i njenim uposlenicima.

– O važnosti i vrijednosti znanja možemo govoriti i tumačeći ajete koji govore o stvaranju čovjeka i sedždi koju su meleki učinili Ademu, a.s. Allah, dž.š., je Ademu, a.s., podario znanje koje meleki nisu imali, i možemo kazati da je pobožnost učinila sedždu znanju. Sedam bosanskohercegovačkih medresa su biseri znanja našeg naroda, a mi u Bosni i Hercegovini živimo zlatno doba islama. Ponosni smo na Medresu u Visokom, njene učenike i rezultate koje postižu – poručio je u svom obraćanju, između ostalog, muftija Dizdarević.

Tokom programa hor Medrese predvođen profesorom Edinom Fazlićem proučio je nekoliko ilahija, te na taj način ujepšao ovu svečanost. Na kraju programa ašere je proučio maturant Abas Nedimović, a program je dovom završio profesor kiraeta u Medresi hafiz Abdulkadir Kadrić.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova ZDK Emir Vračo, načelnik Općine Breza Vedad Jusić, glavni imami, direktori i profesori medresa, direktori osnovnih i srednjih škola, te direktori javnih ustanova Grada Visoko, vakifi, prijatelji Medrese i mnogi drugi.

Druženje je nakon Svečane akademije nastavljeno u kupoli Kulturnog centra Altindag.

(Preporod.info)