Reisu-l-ulema u posjeti mektebima Misoča i Vogošća

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH, Husein-ef. Kavazović je u nedjelju, 12.9.2021. godine posjetio džemate Misoča i Vogošća, Medžlis islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, te prisustvovao časovima novoupisanih polaznika mektepske pouke.

 

Uz reisu-l-ulemu Kavazovića u posjeti su boravili direktor Uprave za vjerske poslove, Ismail-ef. Smajlović; šef Odjela za mekteb i mlade, Enes-ef Svraka;  rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, Ahmed-ef. Purdić; te glavni imam MIZ Sarajevo, Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima.

 

Reisu-l-ulema je učenicima čestitao početak nove školske i mektepske godine, te pohvalio pokazano znanje koje su stekli pohađajući mektepsku pouku prethodnih godina.

 

– Vi ste muslimani i muslimanke, treba da dobro učite u školi i mektebu.

 

Treba da se družite, pomažete, međusobno se bodrite, što će ako Bog da rezultirati time što ćete biti uspješni i dobri – poručio je reisu-l-ulema polaznicima mektepske pouke u ova dva mekteba.

received_614971762868894.jpeg - Reisu-l-ulema u posjeti mektebima Misoča i Vogošća

Domaćini ovoj posjeti bili su imam džemata Misoča, Dženan-ef. Mahmutović i imam džemata Vogošća, Muslija-ef. Čeliković koji su informisali prisutne o radu džemata i organizaciji mektepske pouke.

 

Tom prilikom je naglašeno kako razloge dobrog funkcioniranja džemata treba prepoznavati u međusobnoj saradnji imama i članova džematskog odbora.

 

Glavni imam MIZ Sarajevo, Abdulgafar-ef. Velić je ovu posjetu ocijenio kao izuzetno značajnu i motivirajuću za polaznike mektepske pouke, ali i za mualime.

 

– Posebna je čast što je vrhovni vjerski poglavar posjetio naše mektebe u općinama Vogošća i Ilijaš, a ovo je i prilika da pozovemo roditelje da svoju djecu upišu u mektebe na punktovima koji su im najbliži – poručio je glavni imam MIZ Sarajevo.

 

Reisu-l-ulema se u okviru ove posjete obratio i aktivistima Mreže mladih Muftijstva sarajevskog okupljene na sportskim susretima u džematu Misoča, te obišao mezar Avde-ef. Hasanovića u džematu Stari Ilijaš i mezarove porodice Hasib-ef. Ramića.

received_125050509785583.jpeg - Reisu-l-ulema u posjeti mektebima Misoča i Vogošća

Prilikom rezimiranja dojmova ove posjete, reisu-l-ulema se u razgovoru za Media centar IZ u BiH osvrnuo na atmosferu u mektebima tokom održavanja nastave.

 

– Lijepo je vidjeti da je atmosfera u našim mektebima jako dobra. Imajući u vidu da nas je pandemija malo udaljila, mekteb je izvrsna prilika da se obnovi i ta socijalna struktura u našem narodu. 

 

Uslovi u mektebima su iz godine u godinu sve bolji, pa i naša djeca imaju priliku sticati znanje o islamu, našoj tradiciji i historiji na jedan poseban način – motivirajućim riječima je zaključio današnju posjetu.

 

(N.G./muftijstvosarajevsko.ba)