00.jpgAktivisti Mreže mladih Muftijstva sarajevskog su jesenji semestar počeli sportskim susretima u džematu Misoča, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. 

 

Sportski susret, kojem su prisustvovali aktivisti sa svih punktova Mreže mladih, zamišljen je kao rekreativni početak svih aktivnosti i obaveza koje ovi omladinci u narednom periodu preuzimaju na sebe.

 

Prisutnu omladinu je, nakon njihovog okupljanja, posjetio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH, Husein ef. Kavazović koji je pohvalio njihov aktivizam, poručivši kako su oni važan i ozbiljno shvaćen segment Zajednice.

 

– Vi ste već u godinama kada vam se možemo obratiti i sa ozbiljnijim porukama. Stasali ste toliko da možete prepoznati ono što se oko nas dešava – kazao je reisu-l-ulema.

 

Osvrnuvši se na ciljeve ovog susreta omladine, uputio im je nekoliko savjeta o tome kako se odnositi prema svojim prijateljstvima i poznanstvima.

 

– Vaše druženje treba iskoristiti da međusobno ojačate prijateljstvo, dobro se upoznate i razmijenite određena iskustva, te progovorite o sebi, našem narodu i našoj državi – kazao je.

 

Tokom svog obraćanja, reisu-l-ulema je istakao kako je budnost naša stalna obaveza, te kako je značajno da omladina prati stanje u domovini i okruženju.

 

– Dobro znate da su mnogi prije nas morali uvijek pokazivati vlastiti patriotizam prema ovoj zemlji i braniti je. Vremena su uvijek izazovna i danas živimo izazovno vrijeme. I vi kao mladi ljudi trebate pratiti ono što se događa oko nas i šta drugi snuju o ovoj zemlji i narodu – istakao je.

received_630222575049299.jpeg - Reisu-l-ulema: Sloboda je veliki izazov, a budnost stalna obaveza
Skrenuvši pažnju na važnost pamćenja zločina nad Bošnjacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovina, reisu-l-ulema je kazao kako je sloboda stalni izazov.

 

– Želim vam kazati da je sloboda koju su izvojevali naši očevi i šehidi koji se nalaze diljem Bosne i Hercegovine po šehitlucima stalni izazov, ne samo nama, nego i našim dušmanima. Stara izreka kaže da nas prijatelj nekad može i ostaviti, jer ima druge prioritete, ali dušman nas nikad ne napušta i uvijek puše za naš vrat sa željom da nas ugrozi – poručio je.

 

Svoje obraćanje je zaključio idejama koje mogu biti misao vodilja i jedan od zadataka Mreže mladih kada je riječ o odnosu prema domovini.

 

– Važno je obratiti pažnju na ono što se dešava u našem narodu i našoj zemlji. Mreža mladih treba biti stub našeg naroda i zemlje. Sutra ćete preuzeti odgovornost za narod, muslimane, naše mektebe, džamije, škole, bolnice, puteve, šume i livade. Od vas očekujemo da budete posvećeni svojoj zemlji, vjeri i narodu – kazao je reisu-l-ulema.

received_512835986815554.jpeg

received_3019783491619716.jpeg

 241803205_176892131238763_7987080365221659900_n.jpg

(N.G./muftijstvosarajevsko.ba)