govor muftije

Rješenjem reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazovića za subotu 20. oktobra 2018. godine odobreno je svečano otvaranje novoizgrađene džamije pod nazivom „Takwa“, koja se nalazi u ulici Hekim Oglu Alipaše u džematu Boljakov Potok. Bio je to lijep povod da se na tom području okupi nekoliko stotina vjernika i vjernica sa šireg područja općine Novi Grad i posvjedoči svečanom otvaranju još jedne Allahove kuće – ljepotice koja je dodatno uljepšala panoramu grada Sarajeva.

Svečanost je učenjem Časnog Kur'ana otvorio mladi imam u ovoj džamiji Ademdin ef. Ramić, naon čega je dobrodošlicu velikom broju prisutnih vjernika poželio imam, hatib i muallim džemata Boljakov Potok mr. Sulejman ef. Posavljak. Mr. Posavljak je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što se džamija „Takwa“ može predati vjernicima na upotrebu, ali i da je ova džamija već u funkciji i da služi svojoj svrsi, s obzirom da je u mekteb ove džamije već upisano preko 80 polaznika, kao i da će ta brojka sigurno dodatni porasti.

Muslimani ovog kraja, koji su većinom porijeklom iz istočne Bosne, su početkom 2000. godine izrazili želju za gradnjom džamije, s obzirom da im je Centralna džamija u Boljakovom Potoku bila previše udaljena. Istakao je to i g. Dženan Zlatić, ispred Građevinskog odbora, koji je posvjedočio o procesu nastajanja nove džamije u ovom džematu. G. Zlatić je istakao kako je ova svečanost kruna njihovih višegodišnjih ideja i planova, koji su intenzivirani tek 2013. godine imenovanjem Džamijskog odbora na čelu sa g. Senadom Osmanovićem te članovima Spiljak Munibom i Banda Nukom. G. Zlatić se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ove džamije, koja je izvršena u rekordnom roku, s obzirom da je njena gradnja počela tek u septembru 2017. godine i koja je koštala do sada 400.000 KM.

Pored ulaganja vjernika ovog kraja, najveća zahvalnost pripada Humanitarnoj organizaciji „Crveni polumjesec UAE“ i njenom direktoru g. Mahmudu Aliju, kao i vakifama iz UAE gospođi Fatimi Ganim Ibn Hamude i gospođi Salihi, supruzi Ganima Ibn Hamude, koje su donirale 220.000 KM za ovu džamiju. U ime donatorki iz UAE na svečanosti se obratio g. Mahmud Ali, koji je prenio njihove selame bratskom narodu BiH, uputivši savjet okupljenima da se svi iskreno vrate Božijim kućama, i da ih izgrađuju svojim dolaskom te da to stave na vrh svojih prioriteta u njihovim životima na ovome svijetu! U nastavku svečanosti uslijedila je dodjela vakufnama vakifama i H.O. „Crveni polumjesec UAE“, koja je učestvovala u brojnim projektima u našoj zemlji, od čega se posebno ističe pomoć jetimima i pomoć u izgradnji preko 100 bh. džamija.

Područje na kojem se nalazi novoizgrađena džamija pripada općini Novi Grad, čiji se načelnik,  g. Semir Efendić, obratio okupljenim vjernicima čestitavši im treću džamiju na području Boljakovog Potoka.  G. Efendić se osvrnuo na izgradnju ove džamije kao i cjelokupnu proceduru, koja je rješena u rekordnom roku.

Organizator ove svečanosti je bio MIZ Sarajevo, a glavni imam institucije koja okuplja i organizuje sarajevske džemate, doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić je izrazio svoje zadovoljstvo što je MIZ Sarajevo bogatiji za još jednu džamiju, a svaka nova džamija je prema njegovim riječima nova pobjeda Ummeta Muhammeda a.s. Glavni imam je podsjetio na ime i ulogu Alipaše Hekim Oglua, po kojem ova ulica nosi naziv i koji je 1736. poveo Bošnjake u odbranu BiH od Austro-Ugarskog napada, produživši stoljećima ostanak islama i boravak muslimana na ovim prostorima.

Suština čovjekovog života je, prema riječima dr. hfz. Musića da bude svjestan Allaha, jer samo oni koji su svjesni Allaha mogu graditi džamije te čuvati svoj džemate i svoju Domovinu. Glavni imam je još poručio kako je neophodno da troje moramo stalno dizati na takwaluk: svoje porodice na svijesti o Allahu, svoju djecu na vrijednostima naše vjere i zajednice te svoju Domovinu, kojom nas je Uzvišeni počastio.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković se u okviru svoje poruke posebno zahvalio vakifama iz UAE kao i svima onima koji su doprinijeli izgradnji još jednog bisera u okviru MIZ Sarajevo. Muftija Ljevaković je pozvao vjernike da budu od onih koji održavaju džamiju svojim dolascima, podsjetivši kako se svaka stvar upotrebom i korištenjem troši i gubi na vrijednosti, osim džamije, koja se svojom upotrebom razvija i unapređuje.

Svoju poruku, ali i selame reisu-l-uleme prenio je njegov izaslanik  na ovoj svečanosti, dr. hfz. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, koji je u okviru vrlo nadahnutog predavanja pozvao vjernike da šire optimizam i dobre vijesti, te da se odupru pesimizmu i širenju negativne energije, koja je zahvatila svaku poru našeg društva, pa čak i naše kuće, džemate i naše porodice. Prema dr. hfz. Zajimoviću puno je više razloga da vjernici budu optimisti, a jedan od tih razloga jesu i naše džamije, kojih je svakim danom sve više i koje svjedoče o našem takwaluku, dok našu radost i optimizam posebno povećava činjenica da imamo svoju državu i vlast u njoj.

Prije svečanog čina otvorenja džamije i njenog proglašavanja vakufom IZ u BiH od strane izaslanika reisu-l-uleme, odlomak iz Časnog Kur'ana je proučio Ahmed ef. Hašić, dok je dovu proučio mr. Sulejman ef. Posavljak.

Izaslanik reis-ul-uleme je svoje pravo da džamiju svečano otvori prenio na predstavnika donatorki i direktora H.O. „Crveni polumjesec UAE“ g. Mahmuda Alija, nakon čega je upriličeno klanjanje podne-namaza. Svečano otvorenje džamije „Takwa“, ali i mevlud noć uoči otvorenja su uljepšali članovi Hora MIZ Sarajevo te brojni sarajevski imami.

glavni 2narod na otvorenjudžamija na dan otvorenja