U Sportsko-rekteativnom centru Ajdinovići kod Olova, u nedjelju 8. septembra, održan je program u okviru Dana otvorenih mektepskih vrata i mjeseca rebiul-evvela.

U ranim jutarnjim satima pristizali su mektepski polaznici na jednodnevno druženje. Uz učenike iz Olova, s nestrpljenjem se posebno isčekivao dolazak mektepske djece iz Sarajeva, Livna, Višegrada i Brčkog.

Naime, MIZ Olovo tradicionalno za polaznike mekteba organizuje jednodnevni izlet u Ajdinoviće.

– Od ideje da mektepska djeca džemata Olovo imaju na raspolaganju ovaj sportski kompleks, došla je i ideja da se druženje proširi na ostale mektebe na nivou Medžlisa. Ovogodišnja novina je pozivanje učenika iz medžlisa Višegrad, Livno, Sarajevo i Brčko. Cilj je upoznavanje i druženje mektepskih polaznika, ali i muallima – izjavio je glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić.

Program je počeo smotrom mektepske djece na fudbalskom stadionu, učenjem Kur’ana i intorniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Efendija Pepić je ovom prilikom istakao da je ovaj dan radost mektepske djece, ali i njihovih muallima, jer imaju priliku upoznati se, pobliže družiti i razmijeniti iskustva življenja u sredinama iz kojih dolaze.

– Danas ćemo još više spoznati da vrijedi biti mektepsko dijete. Takmičenje je prilika da se zbližimo i pomažemo u izgradnji društva zdravih i dobrih vrijednosti – kazao je efendija Pepić.

Vjeroučitelj Eldin-ef. Kamenjašević bio je zadužen za organizovanje sportskih aktivnosti u fudbalu, a Ajdin-ef. Smailhodžić za odbojku djevojčica.

Pobjednička ekipa u nogometu je mekteb Jelaške, MIZ Olovo, a u odbojci za djevojčice prvo mjesto je pripalo mektebu Čuništa, MIZ Olovo. 

Prije podne namaza imami ovih medžlisa su izveli mevludski program u džamiji Ajdinovići.

Prisutne je na početku poselamio hatib džamije u Ajdinovićima Džanin ef. Džakmić, koji je ujedno i direktor Sportsko-rekreativnog centra. 

Efendija Pepić je prilikom svog obraćanja upoznao goste sa nekim specifičnostima ovog kraja.

– U ovom mjesecu rebiul-evvelu organizujemo 14 mevluda. Za nas ovo je poseban dan, jer smo danas ugostili mektepsku djecu iz Višegrada, Livna, Brčkog i Sarajeva. Mi u Olovu živimo puninu slobode države i dina. Nažalost, tu puninu slobode uz velike izazove nemaju muslimani u Livnu, Višegradu i Brčkom. Brčko, Višegrad i Livno su kapije naše domovine, a Sarajevo je naš centar i orjentir. Zato je važno da danas čujemo poruke i iskustva iz Livna i Višegrada – rekao je efendija Pepić.

Džematlijama su se obratili hfz. Mahir-ef. Kevrić, glavni imam MIZ Livno i Hasan-ef. Skoropan, glavni imam MIZ Višegrad.

Oni su u prepunoj džamiji govorili o uslovima rada i djelovanja u sredinama iz kojih dolaze. Kazivanja dvojice glavnih imama izmamila su uzdahe i suze kod prisutnih. 

Nakon mevludske svečanosti nastavljeno je druženje uz raznovrsne aktivnosti koje nudi Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići. 

Važan je bio i sastanak dviju koordinatorica za porodicu i brak MIZ Livno Šejle Kevrić i Hede Pepić iz Medžlisa Olovo, koje su ujedno muallime u mektebima.

One su razmijenile iskustva svojih poslova i istakle važnost ovakvih susreta i druženja.

Zadovoljstvo nisu krila ni mektepska djeca, pa vrijedi spomenuti riječi jednog učenika iz Livna.

– Da nisam mektebsko dijete ne bih ovo danas vidio i u ovom društvu uživao, ponovo želim doći – bila je poruka ovog učenika.

(Preporod.info)