U Sultan Fatihovoj Carevoj džamiji u Sarajevu sinoć je upriličen mevlud za studente povodom početka nove akademske godine.

Organizatori ovog programa su Muftijstvo sarajevsko i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, a prema riječima prisutnih studenata, on je jedan od pokazatelja da institucije imaju sluha za mlade ljude i njihove životne izbore.

– Drago mi je da je Islamska zajednica na ovaj način okupila studente u džamiji i da oni imaju priliku provesti vrijeme ovdje sa muftijom sarajevskim koji je ujedno i univerzitetski profesor – rekao je Murat Dedagić, student informacionih tehnologija.

Studentima se u okviru programa prigodno obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji ih je pohvalio zbog izbora da idu putem znanja, te im uputio nekoliko savjeta. 

Vi ćete čitati različite knjige i obavljati različite poslove, ali ako budete imali vjeru i snažan oslonac na Gospodara, onda ste pobjednici.

Ovo je adet koji ćemo nastojati kontinuirano realizovati u mjesecu oktobru, ali neka ova džamija bude, ne samo džamija koja ima najbolji punkt za hifz, nego i džamija za studente. Od vas očekujemo da nama ponudite programe koje želite da realizujemo i teme o kojima želite da razgovaramo – rekao je muftija Grabus. 

Mevludu su prisustvovali sudenti svih fakulteta sarajevskog univerziteta koji, prema vlastitom svjedočenju nastoje biti uključeni u vjerske aktivnosti na mjestima gdje borave, od studentskih domova, do sarajevskih džemata.

– Smatram da je ovo izuzetno lijepa prilika za studente, kako bi osjetili da su i oni dio Islamske zajednice. Jednostavno, studenti su važan društveni faktor, a na nama kao mladim ljudima je da očuvamo sve ono što su naši stariji branili. A put da to uspješno činimo je slijeđenje Poslanika, a.s. – kazala je Nedžmija Karić, studentica računarskih nauka i inžinjeringa. 

Pored ovog mevludskog programa, Muftijstvo sarajevsko realizuje i druge edukativne i interaktivne sadržaje za studente koji su dio aktivnosti Mreže mladih.

(Preporod.info)