S. TENIS.jpg

U toku vikenda, 25. i 26. septembra ove godine, na području MIZ Kakanj održana je manifestacija Dani otvorenih vrata mekteba.

 

 

Riječ je o novom projektu IZ u BiH u okviru kojeg se različitim kreativnim aktivnostima nastoji ojačati osjećaj povezanosti učenika i roditelja sa mektebom, te uz opušten i rekreativan sadržaj dodatno ih upoznati sa njegovom svrhom, ciljevima i misijom.

 

U mnogim džematima na području MIZ Kakanj proteklog vikenda je realizovano nekoliko takvih aktivnosti; pa su u džematima organizovani izleti u prirodu uz brojne edukativno-rekreativne sadržaje, a dio polaznika mektebske pouke je sa svojim muallimima vrijeme proveo na obližnjim igralištima gdje su održane sportske igre i takmičenja.

podne.jpg

 

Džemat Čaršijske džamije: Rekreativni susret kao prilika za detaljnije upoznavanje sa džematom i mektebom

 

U džematu Čaršijske džamije aktivnosti povodom Dana otvorenih vrata mekteba održane su u džamijskom haremu i mektebu.

 

Sadržajan program započeo je učenjem odlomaka iz Kur'ana, tekbira i ilahija, nakon čega se skupu roditelja i učenika obratio imam džemata Čaršijske džamije, mr. Elvedin-ef. Ibrahimspahić, te predstavio sve aktivnosti koje su planirane u okviru ovog programa.

 

Nakon uvodih riječi, u prostorijama mekteba roditeljima je prikazana prezentacija o mektebu, njegovoj važnosti, zadacima, ciljevima i perspektivi; čime su oni dobili detaljniji uvid u proces mektebske nastave.

 

Istovremeno su u haremu džamije aktivisti Mreže mladih, prema zaduženjima koje su dobili od imama, koordinirali rekreativnim aktivnostima za prisutne polaznike mekteba, poput turnira u odbojci, stonog tenisa, stonog nogometa, slikanja kanom po ruci, ringišpila i balona za skakanje.

BALON.jpg

– Polaznici su počašćeni sokovima, bonbonama i keksima, a članovi Mreže mladih i ručkom. Ovom prilikom se zahvaljujemo i našim donatorima bez kojih bi ovaj dan bio organizovan na skromniji način – navode organizatori ove aktivnosti.

 

Prema povratnim informacijama od strane prisutnih polaznika i njihovih roditelja, ovaj sadržaj je ocijenjen kao odlična prilika da se polaznici malo zabave u okrilju mekteba a roditelji dodatno upoznaju sa mektebom, njegovom organizacijom, ulogom, te ciljevima i zadacima.

dumanac.jpg

konopac.jpg

RINGIŠPIL.jpg

 

 

 

(Elvedin Ibrahimspahić/MIZ Kakanj)