194-dzamija-na-podrucju-miz-sarajevo-svecano-otvorena-mesudija-u-naselju-rjecica31758.jpg

U sarajevskom naselju Rječica, općina Novi Grad, danas je svečano džamija Mesudija, za čiju je izgradnju sredstva osigurao vakif i bh. poduzetnik Mesud Hrbat sa svojom suprugom Suvadom i djecom.

 

Kamen-temeljac postavljen je u maju prošle godine, a otvorenjem Mesudije Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dobio je na upotrebu 194. džamiju.

 

Na ovaj način nekoliko hiljada stanovnika ovoga mjesta konačno su dobili mjesto za obavljanje zajedničkih namaza, centar svoga religijskog života te mekteb za poduku svojih najmlađih i mjesto za organiziranje različitih aktivnosti u kojima će učestvovati omladina ovoga mjesta.

 

Otvorenju džamije prisustvovali su zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić, predsjednik Medžlisa Jusuf Zahiragić te drugi predstavnici Medžlisa i Muftijstva sarajevskog. Svečanosti je prisustvovao i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić koji se prisutnima i obratio.

 

Riječima dobrodošlice okupljenima se obratio Senedin ef. Šarić, imam džemata Ahatovići, džamata kojem pripada i novosagrađena džamija Mesudija. Prisutne je upoznao sa historijatom ovoga džemata, istakao je značaj izgradnje ove džamije dobročinstvom bosanskog čovjeka, te ukazao na potvrdu vjerovanja u trajno dobro ovoga vakifa.

 

Predstavnik Građevinskog odbora Almedin Kadrić podsjetio je na početak akcije izgradnje džamije u Rječici, ističući potrebu koja je postojala za njenom izgradnjom. Ukazao je na funkciju koju će džamija imati kada su u pitanju svi uzrasti, te iskazao želju da ova džamija “spaja ljude i usmjerava ih dobru”.

 

U svom obraćanju glavni imam MIZ Sarajevo podsjetio je na hronologiju izgradnje džamija u općini Novi Grad, te predstavio Mesudiju kao 194. džamiju na području MIZ Sarajevo, a 27. na području općine Novi Grad.

 

Ukazao je na doprinos generacija ove općine u odbrani domovine u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te naglasio značaj doprinosa kroz odgajanje novih generacija. Ovom prilikom, istakao je vrijednost džamija i njenih funkcija u religijskom životu te značaj i ulogu mekteba u odgoju i obrazovanju djece. Svojom dovom je naglasio da džamija treba da bude i mjesto “naše zrelosti, mudrosti i pobjede”.

18.jpg

Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme podsjetio je na kur'anske riječi o udjeljivanju na Božijem putu u kojima se ukazuje da je takvo udjeljivanje poput zrna iz kojeg nikne sedam klasova, a u svakom klasu stotinu zrna. Izrazio je nadu da će ova džamija biti mjesto na kojem će nicati novi klasovi.

 

– Ova džamija će sigurno biti mjesto koje će nositi zrna dobra, ne samo za ovaj džemat, i ne samo za muslimane i Bošnjake, nego za cijelo naše društvo i našu državu – istakao je.

 

Posebno je naglasio tri funkcije koje džamija ima duhovnu, edukativnu i socijalnu, jer džamija približava Bogu, a biti bliži Bogu znači biti bolji čovjek, nauka je važna i korisna čovjeku, a u socijalnom smislu džamija je mjesto okupljanja i pomaganja drugima. Tom prilikom je naglasio da među nama, kao muslimanima, ne smije biti siromašnih.

 

Između ostalog, zamjenik reisu-l-uleme je podsjetio na dobročinstvo vakifa Mesuda Hrbata koje se ogleda i u pomoći drugim religijskim zajednicama.

 

U tom pogledu, naglasio je multietničku poziciju našeg društva, a referirajući se na to kao i na historijski kontekst, naglasio je da moramo biti i obzirni i obazrivi.

 

Nakon obraćanja, zamjenik reisu-l-uleme uručio je Vakufnamu vakifu Mesudu Hrbatu. Dovu je proučio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo, nakon čega je uslijedio svečani čin predavanja ključeva vakifu i otvaranja džamije.

 

Džuma-namaz je predvodio i hutbu održao glavni imam MIZ Sarajevo. Dužnost imama hatiba i muallima u ovoj džamiji obavljat će Jusuf ef. Babajić.

14.jpg

11.jpg

05.jpg

09.jpg