naslovnaseminar.JPG

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo sarajevsko, u četvrtak,  23. septembra 2021. godine, organizovali su seminar za glavne imame i muallime “Pripreme za početak nove mektebske 2021./22. godine”.

 

Na početku seminara, održanog u Studentskom centru IZ u BiH, prisutnima su se obratili dr. Ahmed-ef. Purdić, izaslanik Muftije sarajevskog i Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove.

 

Dr. Purdić je prisutnima prenio selame muftije sarajevskog, dr. Nedžad-ef. Grabusa, kao i čestitke na dosadašnjem radu. Ismail-ef. Smajlović je kazao kako je ovaj seminar, koji se realizuje u okviru manifestacije “Dani mekteba”, prilika da se razmijene iskustva o organizaciji mektebske pouke.

 

Tokom radnog dijela seminara elaborirane su značajne teme koje su svojevrsni osvrt na praktičnu primjenu onoga što pripada okvirnim planovima za mekteb.

 

Tako je o o kontinuitetu mektebske pouke, izazovima, promociji i afirmaciji mekteba u društvu govorio je dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mektebsku pouku i mlade. Rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, dr. Ahmed-ef. Purdić  imao je izlaganje o primjeni Nastavnog plana i programa mektebske pouke. Imam pri MIZ Gračanica, mr. Samed-ef. Imamović govorio je o primjeni i korištenju Ilmihala za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke, a mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo o primjeni i korištenju mektebske pedagoške dokumentacije.

 

Seminarom je moderirao Edin-ef. Hamzakadić, a prisutni su se nakon pomenutih izlaganja uključili u diskusiju podijelivši vlastita iskustva u organizaciji mektebske pouke, kao i osvrte na tretirane teme.

01.JPG

02.JPG

03.JPG