proucen-mevlud-u-novosagradenoj-dzamiji-u-rjecici79763.jpg

U novosagrađenoj džamiji Mesudija u naselju Rječica u sarajevskoj općini Novi Grad, 23. septembra 2021. godine je upriličen mevludski program.

 

U periodu između akšama i jacija-namaza, ajete Časnog Kur'ana, ilahije i mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, dok se prigodnim kazivanjem prisutnima obratio glavni imam, dr. Abdulgafar-ef. Velić.

 

Tom prilikom je skrenuo pažnju na značaj džamije za društveni život jednog naselja.

 

– Džamije daju sigurnost džematima, ali i džematlijama i njihovim porodicama. Džamije su i prostori gdje se uči, tu su mektebi gdje naša djeca uče osnove vjere – kazao je dr. Velić.

 

Tokom svog obraćanja, dr. Velić je pomenuo kako se novosagrađena džamija nalazi u naselju koje je na rubu MIZ Sarajevo, ali da njenu vrijednost u narednom periodu neće određivati fizička pozicija, nego aktivnosti i vjerski život u njoj.

gl.JPG

– Sura Ihlas je na kraju Kur'ana, a vrijedi njegovu trećinu. To nam je sugestija da pozicija ne određuje vrijdnost – istakao je.

 

Postojanje džamije u naselju i obavezuje, pa je glavni imam uputio nekoliko praktičnih savjeta kako džematlije mogu učestvovati u organizaciji vjerskog života.

 

– Trebamo učiti našu djecu da znaju kada je mektepsko jutro, kada će se spremiti i otići u mekteb. Tako ćemo čuvati našu vjeru, tradiciju, običaje i vrijednosti. Molim Dragog Boga da iz ove džamije i mekteba izrastu naši budući velikani – zaključio je svoje izlaganje dovom.

 

Dovu na kraju programa je proučio Edhem-ef. Čamdžić, bivši banjalučki muftija.

 

Podsjećamo, novosagrađenu džamiju je u potpunosti finansirao vlasnik Penny-a, Mesud Hrbat sa svojom porodicom, a program svečanog otvorenja ove džamije će biti upriličen 24.9.2021. godine sa početkom u 11:45.

4 (1).JPG

5.JPG

2 (1).JPG

 

 

(N.G./muftijstvosarajevsko.ba)