U Fatihovoj džamiji u Kraljevoj Sutjesci danas je, u prisustvu velikog broja vjernika pred održavanje tradicionalnog mevluda i dove, na džuma-namazu hutbu kazivao dr. Samed-ef. Omerdić, izaslanik muftije sarajevskog.

Podsjetio je da se svake godine, zadnjeg petka u mjesecu augustu, u Kraljevoj Sutjesci okupe muslimani kako bi proučili mevlud, učvrstili svoja vjernička srca, napunili se duhovnom snagom i posvjedočili svoj vjerski identitet.

– Danas, okupljeni u srcu jedne od naših najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, ovdje, u džamiji u Kraljevoj Sutjesci, gdje se spajaju vjera, tradicija i povijest, osjećamo duboku povezanost s onima koji su prije nas hodili ovim svetim prostorom. Okupljeni kako bismo zajedno posvjedočili vjeru u Jednoga Boga, Allaha dž.š, te učenjem mevluda se sjetili našeg Miljenika Muhameda, a.s., svjetla koje je obasjalo horizonte. Poslan kao Milost i Blagoslov cijelome čovječanstvu, Njegova poruka ljubavi, suosjećanja, jednakosti i plemenitosti i dalje sve jače i jače odjekuje svjetovima – kaže Omerdić.

Istakao je da je islamska civilizacija orijentirana i fokusirana na džamiju i džemat, a da je džamija u Kraljevoj Sutjesci sagrađena prije više od pet stotina godina.

– Ova džamija svjedoči o trajnosti i neprolaznosti vjere u jednoga Boga, Allaha, dž.š. U njenim zidovima kriju se molitve i suze, radosti i tuge naših predaka. Ona nas podsjeća da smo dio jednog dugog niza vjernika koji su se okupljali ovdje, prenoseći vjeru s koljena na koljeno.

Džamija u Kraljevoj Sutjesci – hiljadugodišnja poveznica

– Džamija u Kraljevoj Sutjesci je simbol naše vjere i našeg identiteta. Ona je hiljadugodišnja poveznica i jedan od stubova naše historije. Na ovim mjestima zajedno učimo i praktikujemo naše vjerske obrede, razvijamo našu duhovnost i čuvamo naše tradicijske vrijednosti. Ovdje afirmiramo vrijednosti Islama, njegove temeljne i univerzalne postulate. Na ovom mjestu, na svojoj bosanskoj zemlji, kao domaćini, svjedočimo vjeru u Jednoga Stvoritelja Allaha dž.š., živimo islam i prenosimo ga na buduće generacije. Na ovom mjestu povezujemo se sa našim precima, dovama se sjećamo naših deda i nana, učimo iz njihovih iskustava, nastojimo razumjeti i sačuvati našu bosansku duhovnost. Ovo mjesto predstavlja autentično razumijevanje islama u Bosni. Kako bi Bošnjak bio siguran u svome vjerskom razumijevanju principa u vremenu u kome živi, na ovom mjestu čuvamo vjerske elemente u našem pamćenju – kaže Omerdić u hutbi.

Govoreći o temeljni aspektima islamske tradicije Bošnjaka naveo je da je “vjerovanje u Allaha, dž.š. temelj naše vjere i naše duhovnosti.”

– Današnji Mevlud neka bude vrijeme refleksije i obnove naših duhovnih veza. Neka nas podsjeti da svojim postupcima i riječima možemo donijeti svjetlo i toplinu u svijet oko nas. Neka nas podsjeti da je naša snaga u jedinstvu, u čuvanju naše tradicije i identiteta te u djelovanju na temelju onoga što jesmo. Mi smo u svakom smislu bogat narod. Čuvajmo našu državu i bosanski jezik, jačajmo naše jedinstvo, održavajmo naše džamije i djelujmo zajedno. Svako od nas ima svoje talente, vještine i resurse koji mogu doprinijeti ovom društvu. Bilo da se radi o materijalnoj podršci, organizaciji događaja, učenju i podučavanju ili pružanju pomoći onima koji su u potrebi – svaki doprinos ima vrijednost. One koji su to do sada činili neka naš Gospodar nagradi, a one koji će to uraditi inspirisani njihovim doprinosom neka bude prepoznato kao Bogu ugodno djelo – kazao je efendija Omerdić.

Za džamiju u Kraljevoj Sutjesci je na kraju rekao da ona nije samo zgrada od kamena i drveta nego živo srce naše zajednice.

– Neka nas današnja hutba potakne da se povežemo s našom Islamskom zajednicom, da svojim trudom i djelovanjem doprinesemo njenom napretku i da nikada ne zaboravimo da je naša snaga u jedinstvu koje dijelimo. Na kraju, neka nam svima Allah podari blagoslov da budemo vjernici koji svojim primjerom svjedoče vjeru Islam. Neka Mevlud donese svjetlo u naše srce, naše domove i našu zajednicu – poručio je na kraju Samed-ef. Omerdić.

(Preporod.info)