Kada se sjetimo Kraljeve Sutjeske, trebamo se sjetiti krune bosanskog kralja, dobrih Bošnjana koji nisu prihvatili ni istok ni zapad, poručio je danas muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović na tradicionalnom mevudu koji je održan u Kraljevoj Sutjesci kod Kaknja i kraljevskog grada Bobovca.

Dova i mevlud kod Fatihove džamije u Kraljevoj Sutjesci održani su u prisustvu velikog broja vjernika.

Tradicija dove i mevludi-šerifa u ovom mjestu seže u historiju do dana kada je sultan Mehmed ll Fatih dao sagraditi džamiju u Kraljevoj Sutjesci i u njoj lično klanjao džuma-namaz sa svojim vojnicima, te uputio dovu da mu blagoslovi njegov emanet širenja baklje islama na ovim prostorima.

Od tada, posljednji petak u mjesecu augustu sakupi se veliki broj vjernika, kako bi zajednički obavili džuma-namaz, učili odlomke iz Kur'ana, mevlud, a na kraju i proučili dovu. Ovaj događaj je zbog svog značaja uvršten u godišnji kalendar Islamske zajednice, kao jedan od važnijih godišnjih manifestacija.

Muftija Abdibegović je podsjetio da u Bosni i Hercegovini imamo bliže i dalje sjećanje.

– Ovo gdje se pominje Mehmed Fatih je bliže sjećanje. Imamo mi i prije toga sjećanja, a prije svega i sjećanje iz Ezela. Srednjovjekovna Bosna je dio naše povijesti i historije. To što su Kraljeva Sutjeska i Bobovac dočekali sultana Fatiha, to što je dokinuo bosansko kraljevstvo, mi o tome moramo govoriti. Kada se sjetimo Kraljeve Sutjeske, trebamo se sjetiti krune bosanskog kralja, dobrih Bošnjana koji nisu prihvatili ni istok ni zapad. Bili su bosanski hulefai. Oni su prihvatili bosansku crkvu koja se razlikovala u tome, ali nije bilo smetnje da žive zajedno s drugima – kazao je muftija banjalučki.

Podsjetio je da je u Bosnu došlo i katoličanstvo i pravoslavlje i islam, a da je vjera lični izbor.

– Vjerovanje je opredjeljenje i sigurnost koju čovjek osjeća. Ako čovjek prihvati vjeru islam i prihvati Boga, Gospodara Svjetova kroz la-ilahe-ilelah, to je znak da je se oslobodio. Oni koji su ostali u kršćanstvu ili pravoslavlju, to je njihovo pravo, ali naše pravo je, ovdje u Bosni na bosanskoj zemlji da vjerujemo u Allaha i da slijedimo Poslanika, a.s. – poručio je muftija Abdibegović.

Zaključio je da je džuma u Kraljevoj Sutjesci simbol organizirane zajednice, a mevlud koji se uči na spomen Poslanika, a.s., je izraz radosti zbog oslobađanja od pritiska istoka i zapada na dobre Bošnjane.

Dovi su, između ostalih, prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kakanj Sulejman-ef. Čeliković, predstavnik Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Gokhan Aksan, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, član Sabora IZ Dženan Kulović i drugi gosti.

Mevludu i dovi je prethodio džuma-namaz koji je predvodio Samed-ef. Omerdić, izaslanik muftije sarajevskog. Za Preporod.info je rekao da su prije džume i mevluda posjetili spomen-obilježje u Poljanima kod Kaknja i sjetili se stradanja civila iz 1992. godine.

– Dana 9.6.1993. godine svirepo je ubijeno devet civila koji su prethodno bili zarobljeni u logoru u Osnovnoj školi Poljani. Danas smo obišli mjesto gdje su naši civili Bošnjaci ubijeni, sjetili smo ih se u našim dovama. Nažalost, do danas niko nije procesuiran za ovaj zločin nad civilima. Ovo je prilika da pozovemo odgovorne, i one koji znaju počinioce, da ih se izvede pred lice pravde. To nam treba za naše zajedničko dostojanstvo, da svijetla obraza živimo zajedno u našoj domovini Bosni i Hercegovini – poručio je Samed-ef. Omerdić.

(Preporod.info)