Stručno savjetovanje za vjeroučitelje s područja Muftiluka sarajevskog održano je sinoć poslije jacija-namaza u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Tema savjetovanja bila je “Perspektive islamske vjeronauke u EU – iskustvo u javnom obrazovnom sistemu u Republici Austriji”.

Kako je naglasio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, namjera je bila vjeroučiteljima predstaviti način djelovanja unutar javnog obrazovnog sistema u Austriji.

S obzirom na to opredjeljenje Bosne i Hercegovine da bude dio šire evropske porodice, muftija je ovaj, ali i slične događaje, ocijenio izrazito značajnim.

– Austrija je važna zemlja Evropske unije. Islam je u Austriji priznat na osnovu iskustva koje je austrijsko društvo prije više od stotinu godina imalo sa Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na naše težnje i opredjeljenje da pripadamo evropskom prostoru, te da budemo dio šire evropske porodice, nekada i Evropske unije, želja nam je da pokažemo kako se realizira vjeronauka, koje ciljeve ima, kakvi su rezultati u procesu usvajanja vrijednosti, praktičnog života i suživota na temelju onog što naši vjeroučitelji ponude djeci u obrazovnom sistemu u Austriji. Blizu 100.000 djece pohađa vjeronauku u Austriji, to je značajan broj, i njihova iskustva su nam vrlo važna – izjavio je muftija.

Predavač na navedenom edukativnom savjetovanju je bila Amina Carla Baghajati, glavna inspektorica za islamsku vjeronauku u Republici Austriji.

– Velika mi je čast što sam večeras upravo ovdje u Sarajevu, u ovoj važnoj Građevini. Večeras sam govorila o islamskoj vjerskoj edukaciji. Nisam samo održala predavanje, nego sam željela ući u debate sa svojim kolegama. Smatram da je ovaj susret važan, Austrija može pružiti svoju perspektivu, a ostavila je svoj trag u Bosni i Hercegovini i tokom historije. Sve ono o čemu mi u Austriji govorimo je jako važno, imamo priliku da dopremo i do evropskog koncepta, te da to prenesemo Zapadu i široj javnosti – izjavila je ona.

Učesnici savjetovanja iskazali su zadovoljstvo, naglasivši da su stekli nove uvide i znanja.

(MINA)