Muftijstvo sarajevsko je večeras u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u okviru aktivnosti Mreže mladih, upriličilo Svečanu akademiju povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Gost akademije bio je akademik prof. dr. Ejup Ganić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u periodu od 1990. do 1996. godine.

Tokom predavanja kojem su prisustvovali aktivisti Mreže mladih iz svih medžlisa Muftiluka sarajevskog, akademik Ganić se retrospektivno osvrnuo na detalje iz historije Bosne i Hercegovine, ali i ukazao na neke savremene izazove.

“Svi mi koji podržavamo državnost slavimo datume koji su povezani i okupljamo se ovako kako to činimo danas. Ima i onih koji su promašili u svojim planovima, oni vjerovatno ne slave sa ovim merakom, kako mi to danas radimo. Zato mi je drago što imam priliku u ovoj sali i pred publikom koja je reprezentativna govoriti o ovoj temi”  – rekao je akademik Ganić.

Akademiji je prirustvovao muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, glavni imami medžlisa i koordinatori Mreže mladih koji su izuzetno značajnom ocijenili priliku mladih da razgovaraju o ovim temama.

“Mladima je važno da danas znaju koliko je vrijedno imati domovinu. To znači moći slobodno živjeti, putovati, raditi, radovati se. Zato je važno da mladi uživaju tu slobodu i kroz obilježavanje važnih datuma. Država je sigurnost i naša kuća u kojoj osjećamo da nas ima, da će nas biti u perspektivi i da ćemo kao narod moći opstati” – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Olovo Esad-ef. Pepić, koji je, među ostalim glavnim imamima Muftiluka sarajevskog, prisustvovao ovoj akademiji.

Prisutni aktivisti Mreže mladih ovu akademiju razumijavaju kao mogućnost da dodatno nauče o domovini Bosni i Hercegovini, čuju jednu novu iskustvenu perspektivu, te postave pitanja koja smatraju relevantnim i značajnim.

“Jako je bitno i važno da našu omladinu usmjerimo ka obrazovanju o povijesti i postojanju naše države. Značajno je da usmjerimo omladinu i na činjenicu da je naša, rekao bih, lična karta, Povelja Kulina Bana. Dakle, svijest o kontinuitetu. Za omladinu, ali i starije je važno da posjećuju znamenitosti i prisustvuju predavanjima poput večerašnjeg” – rekao je aktivista Mreže mladih Albis Kopić.    

Članovi Mreže mladih će, prema planu rada, realizirati različite aktivnosti širom Muftiluka sarajevskog povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, jednog od najvažnijih datuma u historiji naše domovine.

(Preporod.info)