13-02-2017-02-mreza-mladih (1).jpg

Mreža mladih već kontinuirano daje svoj doprinos obilježavanju važnih datuma. Riječ je o doprinosu koji se manifestuje kroz pomoć prilikom realizacije džematskih aktivnosti, ali i organizaciju vlastitih sadržaja.

 

Zbog aktuelne situacije izazvane epidemijom korona-virusa, Nova hidžretske godine obilježena je kroz jednostavnije programe sa manjim brojem prisutnih. Tako su i aktivisti Mreže mladih našli način da, u skladu sa zvaničnim preporukama osmisle nekoliko različitih aktivnosti.

 

Članovi Mreže mladih Stari Grad i Centar su se prve novogodišnje noći, shodno tradiciji prilikom obilježavanja muberek noći i dana, okupili na Žutoj tabiji i ispratili vatromet priređen od strane Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Gradske uprave Grada Sarajeva. Nakon toga su, puštanjem lampiona, doprinijeli izgledu živopisnog ambijenta Žute tabije. Ovom skupu, tokom kojeg se vodilo računa o epidemiološkim mjerama, prisustvovalo je manje omladine nego prethodnih godina.

zuta-tabija.jpg

S druge strane, aktivisti Mreže mladih Novi Grad iskoristili su početak Nove godine (simbolično kao početak nove etape) da organizuju online druženja sa simpatizerima Mreže mladih i potencijalnim članovima. Tom prilikom su im predstavljene dosadašnje aktivnosti; edukativni skupovi, rekreativna druženja, humanitarne i društvene aktivnosti, te trajna prijateljstva sklopljena kao rezultat jednakih usmjerenja i kontinuiranog druženja.

 

Za potrebe ovog druženja osmišljene su i motivacijske poruke sadašnjih članova u kojima su sadržana iskustva omladinskog aktivizma, kao i poruke o konkretnoj primjeni općih vrijednosti.

 

Molio sam Uzvišenog da me približi osobama koje su Njemu bliske, a udalji od onih koji su daleko od ispravnog puta. To se desilo mojim ulaskom u Mrežu mladih – stoji u jednoj od poruka.

zivot-u-Mrezi-mladih.jpg

Aktivisti Mreže mladih Olovo, prisjećajući se jednog detalja hidžre, ukazali su na osobine koje je Poslanik a.s. uzimao u obzir prilikom raspoređivanja zadataka za ljude oko sebe. U video-prilogu objavljenom na facebook stranici Mreže mladih pomenuli su Ebu Bekrov iman, Alijinu hrabrost, povjerljivost Ebu Bekrovog sina Abdullaha, kao i omladinski aktivizam djevojčice Esme.

 

Kako kažu, cilj njihovog snimka je motivirati gledaoce da prilikom pogleda na okolinu i vrednovanja ljudi vode računa o osobinama koje su bile važne Muhammedu a.s.

 

– Naviknuti da djelujemo prilikom obilježavanja značajnih datuma, prilažemo kratak video prilog o osobama kojima Poslanik a.s. daje određene zadatke tokom hidžre. Učimo od njega o prioritetima prilikom vrednovanja ljudskih osobina – stoji u deskripciji njihovog videa kojeg možete pogledati ovdje.

118252507_1065580083871961_6422447801417345742_n.jpg

Omladinski glas je jasan, precizan i prisutan u svim okolnostima. Ako ga uvažimo i poslušamo, možemo proširiti vlastite poglede.

 

(N.G./muftijstvosarajevsko.ba)