promocija-virtuelnog-obilaska-dzamije-u-alpskom-selu-log-pod-mangarto26772.jpg

 

U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu danas je upriličena promocija virtuelnog obilaska džamije u alpskom selu Log pod Mangartom, koju je 1917. godine podigla austrougarska vojska za Bošnjake koji su se borili na Soškom frontu.

 

Organizatori promocije su Muftijstvo sarajevsko i Islamska zajednica u Sloveniji u saradnji produkcijom Sarajevo Graphics Group i digi.ba.

 

Autorica izložbe prof. dr. Selma Rizvić je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice (IZ) pojasnila kako je tekao proces njenog nastajanja, od prikupljanja informacija pa do tehničke realizacije.

 

– Ova izložba je šetnja kroz objekat koji više ne postoji. Imali smo informacije i fotografije koje nam je dostavio profesor Nedžad Grabus, pa smo na osnovu toga napravili 3D model džamije, snimili video-sadržaje prostora gdje se ona nekada nalazila u formatu 360, te od toga napravili jednu virtual reality aplikaciju. Tako se korisnik može vratiti u to vrijeme, obići džamiju i od naratora saznati priču o njoj i o sudbini vojnika koji su se tu borili i poginuli – pojasnila je dr. Rizvić.

 

99.JPG

 

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je istakao kako je ova izložba jedan od istraživačkih projekata vezanih za ovu džamiju.

 

– Džamija je, nažalost, veoma kratko živjela, oko godinu dana. Ostale su fotografije, a brojni istraživači joj posljednjih godina posvećuju pažnju. Posebno je zanimljiv ovaj projekat profesorice Selme Rizvić, koji će široj zainteresovanoj javnosti približiti jedan tako zanimljiv objekat sagrađen daleko od Bosne i Hercegovine – kazao je muftija Grabus.

 

Naglašavajući značaj ove izložbe, dr. Grabus je kazao kako će ona podsjećati na jedan period koji nije često pominjan u javnom prostoru.

 

– Više od 104 vojnika muslimana i više njih koji su drugih konfesija, katolika i pravoslavaca iz Bosne i Hercegovine sahranjeni su u jednom malom groblju blizu ove džamije. Ovaj projekat će biti podsjetnik na taj period kojeg smo bili potpuno potisnuli iz svog sjećanja – poručio je sarajevski muftija.

 

IMG_20220608_211042.jpg

 

Predsjednik Mešihata IZ u Republici Sloveniji muftija mr. Nevzet Porić je poručio kako ova izložba svjedoči nastojanju da se oživi sjećanje na džamiju Log pod Mangartom.

 

– Još postoje temelji u zemlji na mjestu gdje je bila sagrađena džamija. Mi smo ovih dana radili i arheološka istraživanja, pa smo sa velikim oduševljenjem prihvatili ovaj projekat i saradnju. Nastojimo oživljavati sjećanje na ovu džamiju i veoma je značajno to što danas možemo u nekom virtualnom smislu doći do nje. Kompletna aplikacija će biti instalirana u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani, pa će svaki posjetilac ovog centra moći vidjeti i prvu džamiju sagrađenu na tlu Republike Slovenije 1917. godine – kazao je muftija ljubljanski.

 

Ova izložba je, prema njegovim riječima, važna i zbog temeljitijeg razumijevanja vremenskog perioda za koji se vezuje početak prisustva muslimana na prostoru Republike Slovenije.

 

– Mi kao muslimani svoj početak i prisustvo u Republici Sloveniji vezujemo za ovu džamiju. To je dio našeg identiteta, te je važno čuvati sjećanje na nju, barem ovako virtuelno – poručio je muftija Porić.

 

2.JPG

 

Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, Nj.e. Damijan Sedar je poručio kako se ovaj projekat može razumijevati kao digitalizacija zajedničke baštine ove dvije države.

 

– Iskreno me raduje svaki oblik digitalizacije onoga što pripada građi kulturne baštine. Reći ću samo jednu stvar tokom ovog obraćanja. Prema mom iskustvu, vi ste dio Centralne Evrope, važno je da se tako osjećate, te nastavite putem kojim idete, putem reformi i približavanja Evropskoj uniji – poručio je Sedar.

 

IMG_5256.JPG

 

Virtuelna izložba će, osim svoje postavke u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani, od danas biti dostupna i na web-stranici digi.ba.

 

IMG_20220608_201347.jpg