kraj.jpg

U Čaršijskoj džamiji u Kaknju 23. januara održana je jedna svečana promocija novih učača Kur'ana Časnog polaznika našeg mekteba.

 

Na ovoj svečanoj promociji časni naziv učača Kur'ana ponijelo je 59 polaznika mekteba Čaršijske džamije u Kaknju koji su u toku ove mektebske godine sa svojom muallimom Salihom Kovač savladali kur'ansko pismo.

 

Promocija je održana u Čaršijskoj džamiji uz prisustvo roditelja i staratelja.

 

Program svečane promocije je započeo ulaskom novih učača u džamiju uz učenje tekbira a ašere na početku programa je proučio je Irhan Čehajić, student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i polaznik Škole hifza, MIZ Kakanj.

 

Uslijedilo je obraćanje imama džemata Čaršijske džamije, mr. Elvedin ef. Ibrahimspahića koji je poselamio prisutne, te izrazio dobrodošlicu. U svojoj uvodnoj besjedi mr. Ibrahimspahić istakao je da je u prethodnih 10 godina preko 500 polaznika mekteba Čaršijske džamije savladalo arapsko pismo, te počelo učiti Kur'an. što svima daje razlog za optimizam i nadu da će i u budućnosti biti islama i dobrih muslimana u Kaknju i u Bosni i Hercegovini.

1.jpg

Nakon uvodnog obraćanja skupu se obratio glavni imam Medžlisa, mr. Sulejman ef. Čeliković koji je čestitao prije svih polaznicima i njihovim roditeljima ali i muallimima mekteba Čaršijske džamije na predanom radu i trudu, te rezultatima koje postižu svake godine. 

 

Istakao je da je mekteb Čaršijske džamije u Kaknju mekteb sa najvećim brojem polaznika na nivou Rijaseta IZ u BiH koji pohađa preko 500 polaznika od kojih oko 300 uči u Kur'anu i u kojem se nastava odvija sedam dana u sedmici a izvode je tri muallima; mr. Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam džemata, te muallime Amra Hrusto i Saliha Kovač.

 

Potom je mr. Sulejman ef. govorio o vrijednosti učenja Kur'ana te istakao da ovi učenici djeca trenutno nisu ni svjesni kakav su uspjeh postigli i kakvu su diplomu dobili – diplomu učača Allahove Knjige.

 

Na kraju se skupu obratila i muallima Saliha Kovač koja je skrenula pažnju roditeljima da tek sada treba ustrajati u radu sa svojom djecom kako bi od njih postali dobri učači Kur'ana, te izvršila prozivku svih polaznika koji su dobili po primjerak Kur'ana, poklon od Medžlisa Kakanj, te slatke poklone od strane džematskog odbora Čaršijske džamije. Polaznici će dobiti još jedan poklon u mektebskim učionicama a riječ je o još jednom primjerku Kur'ana, poklon neformalne grupe građana, Ramazanski iftari.

 2.jpg

k.jpg