muftija-grabus-i-ministar-ramic-povratnici-ce-imati-nasu-paznju63543.jpg

Muftiju sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa 25. januara 2022. godine posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Razgovaralo se o podršci povratnicima i unapređenju života u povratničkim sredinama te o prethodno realiziranim projektima i projektima koji će biti realizirani u saradnji Ministarstva i Muftijstva.  

 

– Nastavljamo dobru saradnju sa Islamskom zajednicom. Na području Muftijstva sarajevskog smo realizirali nekoliko infrastrukturnih projekata u povratničkim mjestima, značajniji su u Kiseljaku i na Sokocu. U tekućoj godini ćemo zajedničkim naporima uraditi i više. Sinhronizovanim aktivnostima postižemo veći efekat i dolazimo do stvarnih potreba naših ljudi. Izgradnjom infrastrukture u vjerskim zajednicama stvaramo pretpostavke i za kvalitetniji društveni život povratnicima, posebno mladih kojima smo posebno orijentirani kroz naše programe – istakao je ministar Ramić.

IMG_20220126_100801.jpg

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus ukazao je na potrebu podrške povratničkim zajednicama.

 

– Smatramo važnim i cijenimo napore koje ulaže Federalno ministrastvo raseljenih osba i izbjeglica u održivom i stabilnom povratku i ostanku u mjestima koja su prognanici bili prisiljeni napustiti. U proteklim godinama realizirani su značajni projekti koji su ohrabrili povratnike ali i sve ljude u Bosni i Hercegovini i pokazali važnost rješavanja stambenih, infrastrukturnih i drugih životnih pitanja – rekao je muftija Grabus.

 

Dodao je da su posebno značajni programi na polju obrazovanja, školstva i kulture koji omogućavaju dostojanstven razvoj vlastitog identiteta.

 

– Građani Bosne i Hercegovine u povratničkim mjestima snaže državni i kulturni identitet bosansko-hervegovačkog društva. Važno je ulagati dodatne napore kako bi se ljudima koji su se vratili na svoju djedovinu pomoglo u svim segmentima potrebnim za dostojanstven život. Islamska zajednica će kroz svoje programe uvijek biti na strani dobra i zajedničkih vrijednosti koje povezuju sve ljude –  poručio je muftija Grabus.