muftija-sarajevski-odrzao-hutbu-u-igmanskoj-dzamiji50429.jpg

 

Povodom obilježavanja 28. godišnjice otvaranja Igmanske džamije muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, održao je hutbu I predvodio džumu-namaz.

Muftija je podsjetio kako je džumansko vrijeme blagoslovljeno, te kao takvo određeno za čuvanje zajedništva u vjeri i džematu.

 

Osvrnuvši se na nastupanje mjeseca redžeba, istakao je kako se u određenim periodima u godini čovjek snažnije i angažiranije povezuje sa vrijednostima islamskog učenja, ibadeta i vlastitog truda u traganjima za duhovnim rastom.

 

Poručio je kako se, razumijevajući dovu, “Allahu, blagoslovi nas u redžebu i ša’banu i podari nam da dočekamo ramazan”, koju je Muhammed a.s. počinjao učiti početkom ovog mjeseca, može prepoznati značaj i blagoslov vremena koje je ograničeni resurs kojeg imamo na raspolaganju na ovom svijetu.

 

Referirajući se na kur’anski ajet u kojem se uz svijest o Allahu navodi i važnost da se pravo/istinito govori, muftija Grabus je istakao kako je držanje do istine, njeno svjedočenje i življenje po njoj garant spasa.

 

Aktualizirajući citiranu poruku poručio je kako je slijeđenje ovog imperativa poseban izazov danas kada je pojedinac u prilici slušati različite vijesti i informacije koje ga usmjeravaju ka donošenju krivih sudova ili zaključaka.

 

muftija-1a-1.jpg

 

Ističući historijski značaj Igmanske džamije kazao je kako je ona jedna od simbolnih tačaka i vrijednosnih orijentira odbrane Bosne i Hercegovine.

 

Kazao je kako je ona ogledalo bosanskog čovjeka koji je unajtežim vremenima i okolnostima znao živjeti po istini, za istinu i za svoju domovinu.

 

– Različite bure i oluje kod Bošnjaka osnažile su vjeru u Allaha, dž.š., ljubav prema domovini i dobrotu prema svim pravednim i poštenim ljudima. Zato je naše trajno opredjeljenje čuvati vrijednosti koje nas čine Božijim halifama na zemlji, ali i postizati nivo Božijih robova; biti predan, pokoran i služiti Njegovoj volji da u Bosni i Hercegovini i svijetu vlada istina, mir, pravednost i sloboda – poručio je muftija Grabus.

 

Nakon džuma-namaza je proučena dova za Domovinu koja se u Igmanskoj džamiji uči svakog petka.

 

dova-za-domovinu-1160x870.jpg