Delegacija projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, predvođena direktorom Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževadom Hodžićem, danas je posjetila Muftijstvo sarajevsko, gdje je razgovarala o ovom projektu s muftijom sarajevskim prof. dr. Nedžadom Grabusom.

– Projekat “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” je iznimno važan programski sadržaj za cijelu Islamsku zajednicu, za širu društvenu zajednicu, a mi unutar Muftijstva sarajevskog smo samo dio velikog projekta. Sretni smo da su pokrenute aktivnosti koje će iznova reafirmirati i reartikulirati različite sadržaje koji su važni za razumijevanje i našeg bosanskohercegovačkog i bošnjačkog muslimanskog identiteta, i koje će sadašnjost povezati s prošlošću i pokušati dati određene vizije i otvoriti nam horizonte za budućnost – izjavio je ovom prilikom muftija Grabus.

Muftija Grabus: Iznimno važan programski sadržaj za cijelu Islamsku zajednicu

Podsjetivši da je u projekat uključen veliki broj ljudi, koji se bave različitim sadržajima, muftija je ocijenio da će prvi put na jednom mjestu u Bosni i Hercegovini biti pokazana “sva raskošnost bosanskog muslimanskog genija”.

– Vjerujemo da je to ne samo važno ne samo za ljude unutar naše zajednice, nego i za širu društvenu zajednicu – naglasio je muftija.

Delegacija je Muftiju informirala o toku projekta, naglasivši da je u jesen ove godine planirano predstavljanje multimedijalne izložbe projekta u Sarajevu.

– Izražavam zadovoljstvo da smo danas bili u prilici da muftiju Grabusa informiramo o pripremama izložbe. Zahvaljujemo mu na gostoprimstvu i podršci koju nam izražava. Konstatovano je da pripreme idu planiranim tokom, da je kompletan producentski i kustoski tim angažiran oko ovog generacijskog projekta – kazao je ovom prilikom Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i član Projektnog tima.

Naglasio je da ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti započetih početkom 20. stoljeća.

– Tada je ulema-medžlis razaslao dopis na teren sa zahtjevom jedinicama da se na terenu prikupljaju i čuvaju na jednom mjestu svi artefakti, kulturno-historijski spomenici, koji će biti ogledalo naše kulturne baštine. Nama se posrećilo da budemo oni koji će završiti te stogodišnje napore i nastojanja naših prethodnika – naglasio je direktor Lavić.

Muftija Grabus je pohvalio tim ovog značajnog projekta, zahvalio im na posjeti i iskazao punu podršku i u predstojećim aktivnostima.