IMG_2578.JPG

Koordinatorica Muftijstva sarajevskog mr. Sabrija Mehmedović tokom mubarek ramazana redovno održava komunikaciju i radne “online” sastanke sa koordinatoricama za brak i porodicu svih medžlisa Muftijstva sarajevskog.

Tokom sastanka koordinatorice su uglavnom govorile organizaciji života i vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima. Sve koordinatorice su nastavile rad sa ženama u malo drugačijim okolnostima. Gdje je moguće, organizuju online učenje Kur'ana preko zoom aplikacije, a gdje to nije moguće telefonski dogovaraju zajedničko učenje hatmi. U pojedinim medžlisima organiziraju se i online učenje mukabele, predavanja i tefsir proučenog džuza. Na početku pandemije žene su šile maske i tako doprinijele široj društvenoj zajednici u vanrednim okolnostima.

Zbog gubitka posla, mnoge porodice su ostale bez izvora prihoda. Stoga, koordinatorice zajedno sa članovima Mreže mladih i Društvene brige organizuju posjete i pomoć porodicama. Zbog povećanog broja slučajeva nasilja u porodici, koordinatorice su zajedno sa drugim institucijama lokalne zajednice uključene u rješavanje problema. I u ovoj vanrednoj situaciji pokazala se važnost dobre organiziranosti Islamske zajednice, kao i važnost uključenosti žena u njen rad.

IMG_2582.JPGIMG_2584.JPGIMG_2583.JPGIMG_2581.JPGIMG_2580.JPGIMG_2579.JPG