IMG_2577 (11).JPG

Sa akšamom u subotu 09.05. nastala je sedamnaesta noć mubarek ramazana. Ovo je noć kad se muslimani cijelog svijeta sjećaju veličanstvene pobjede islama i muslimana, Bitke na Bedru. I ova noć, kao i sve prethodne noći ovog ramazana, provedena je u ozračju posebnih mjera zaštite od korona virusa. Vjernicima, još uvijek,  nije omogućeno da dolaze u svoje džamije i učestvuju u kolektivnom ibadetu ali zato naši vrijedni imami, putem društvenih mreža, dolaze svojim džematlijama u njihove kuće i donose im dašak ramazana i njegovu ljepotu. Svjedočimo tome u svim našim džematima širom naše domovine. Takva slika i takva praksa je i u Medžlisu IZ-e Kakanj. 

U Medžlisu IZ-e Kakanj odvijaju se različite aktivnosti od kojih se neke odvijaju na online način. U tom smislu ističemo učenje Centralne mukabele koju u Čaršijskoj džamiji u Kaknju pored glavnog imama, mr. Sulejman ef Čelikovića uče još: hafiz Ibrahim Alparslan, Elvedin ef Ibrahimspahić, Senad ef Kobilica, Fadil ef Odobašić i Mustafa ef Agić. Ova mukabela uživo se prenosi preko facebook stranice Medžlisa IZ-e Kakanj a poslije glavni imam prokomentariše džuz. Povodom Lejletu-bedra ova grupa imama, Medžlisa IZ-e Kakanj, upriličila je program Večer Kur'ana, ilahija i kasida a glavni imam je održao predavanje o porukama Bedra. Snimak ovog programa je u noći Bedra objavljen na stranici Medžlisa koji su vjernici pogledali i poslušali. 

Molimo Uzvišenog Allaha da nam otvori naše džamije tokom posljednje trećine mjeseca ramazana i da Bajram dočekamo sa svojim porodicama, rodbinom, komšijama i prijateljima sretni, radosni i grijeha oprošteni.

Elvedin ef Ibrahimspahić