svi.jpg

Tri sestre – tri hafize

 

U Čaršijskoj džamiji u Kaknju 16. januara 2022. godine proučena je hafiska dova za novu hafizu Aminu Imamović. Hafiza Amina Imamović je treća hafiza u porodici vrijednog imama Mirzet ef. Imamovića i njegove hanume Azemine. Dvije starije kćerke, hafiza Eldina i hafiza mr. Almedina već ranije položile hifz pred komisijom Rijaseta IZ u BiH.

 

Zbog ove činjenice, o tri sestre – tri hafize, tri kćerke – tri hafize, ova hafiska dova posebno dobija na značaju. Rijedak je slučaj u Bosni i Hercegovini da u jednoj porodici nekoliko članova ponese ovu časnu titulu.

 

Hafiskoj dovi u Kaknju prisustvovao je veliki broj hafiza, uleme, porodice i vjernika.

sulejman 1.jpg

U ime domaćina prisutnim se obratio mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj, koji je izrazio zadovoljstvo što u Kaknju, koji ranije nije imao jaku tradiciju hifza i hafiza, ima sve više hafiza a pogotovo što, u ovom slučaju imamo treću hafizu iz imamske porodice.

 

Izaslanik muftije sarajevskog bio je dr. Ahmed ef. Purdić,  koji je ovom prilikom prenio selame i čestitke muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa.

 

Dr. Purdić je spomenuo hadis Poslanika, s.a.v.s, u kojem se kaže: „Ko othrani tri kćeri, lijepo ih odgoji i lijepo s njima postupa, kao nagradu zaslužuje Džennet.“

ahmed.jpg

Poslije obraćanja izaslanika muftije, dr. Purdića, prisutni hafizi su učili kur'anske odlomke, nakon čega je hafiza Amina proučila posljednje sure iz Kur'ana, a dovu je proučio njen muhaffiz, hafiz Mensud ef. Đulović.

 

Potom se prisutnim obratio i izaslanik reisu-l-uleme, dr. hafiz Abdulaziz Drkić, koji je čestitao hafizi Amini, prenio selame i čestitke reisu-l-uleme, te uručio joj diplomu.

 

U svom obraćanju dr. Drkić je istakao da Kur'an treba biti vodilja u životu svakog muslimana, te da oni koji okrenu glavu od Allahove Knjige će teškim životom živjeti.

 

Posebnu radost je izrazio kao profesor kiraeta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu na kojem je diplomirala hafiza Amina, a kojeg trenutno pohađa kao student drugog ciklusa.

diploma.jpg

AUTOR: mr. Elvedin ef. Ibrahimspahić