Gost emisije Poruka vjere, poruka dobra, centralnog ramazanskog programa Televizije BIR, bio je prof. dr. Nedžad Grabus, muftija sarajevski.

– Ramazan je vrijeme promjene načina razmišljanja. Mnogo ljudi iz ramazana izađe sa dobrim idejama i promijenjenim pogledom na svijet. Oni koji ostanu isti, ramazan vide samo kao vrijeme pukog primjenjivanja religioznosti. Tek onda kada promijenimo sebe, možemo očekivati mijenjanje šire zajednice – kazao je muftija Grabus.

Poručio je da je potrebno da svi razmišljaju o pitanjima koja su povezana sa životom i suštinskom čovjekovom ulogom na ovom svijetu, te naveo da obavljanje ibadeta u mjesecu ramazanu ljudima trasira puteve da se oslobode svega materijalnog što ih ometa da spoznaju vrijednosti koje su vječnog karaktera.

Na taj način, prema njegovim riječima, sebe možemo mjeriti kroz primjere Božijih poslanika.

– Ono što je važno u vjeri jeste da se ponekad osamimo sa Allahom dž.š. i otvorimo srce i razgovaramo o najintimnnijim pitanjima, a na takav način imamo priliku i duhovno rasti – istakao je muftija Grabus.

U pogledu preporoda našeg naroda, kako je kazao muftija Grabus, sve je stvar perspektive.

– Ništa na ovom svijetu se ne može promijeniti bez truda i rada, da čovjek uradi svoje obaveze. Izbor kur'anskog ajeta na našim informativnim novinama Preporod prije pedeset godina nosi baš tu poruku. Potrebno je da mi uradimo svoju zadaću, ono što možemo sami uraditi, kako bi nas Allah dž. pomogao u onome što ne možemo sami – rekao je muftija Grabus.

Muftija dalje ističe kako nije potrebno samo imati cilj, a ne raditi na njemu. Potrebno je preuzete odgovornosti ispoštovati i uraditi.

Muftija također smatra da je preporod neophodan i na svjetskoj sceni, te da bi Jerusalem, bez obzira ko njime i u kojem periodu bude vladao, trebao biti distrikt sretanja tri religije u miru, a nikako prostor na kojem mogu živjeti samo pripadnici određene religije.

Cijela emisija dostupna je na YouTube kanalu BIR televizije.