Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus i načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić 4. ramazana 1445. h.g. ugostili su članove diplomatskog kora na iftaru, koji je organiziran u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacije Adil Zulfikarpašić u Sarajevu.

Načelnik Čengić i muftija Grabus ugostili su diplomate zajedno sa starogradskim i drugim sarajevskim imamima.

– U ovom svetom mjesecu organizuje se mnogo zajedničkih i društveno odgovornih iftara. Cilj ovog iftara je približiti ljepote mjeseca ramazana diplomatama u našoj državi, kao i odati priznanje i zahvalnost u ime lokalne zajednice našim imamima i muftiji Grabusu. Velika je čast i bogatstvo za istim stolom iftariti sa osobama koje dolaze sa četiri različita kontinenta i iz preko 20 različitih kultura – istakao je načelnik Čengić.

Muftija Grabus je zahvalio zvanicama koje su došle, te naglasio značaj mjesta na kojem se iftar održava, jer je to nekad bio vakuf Gazi Husrev-bega, a danas je to značajna institucija, Bošnjački institut. 

Ramazan je mjesec milosti, Allahovog oprosta. Želim da doživite ljepotu ramazana u Sarajevu, zaista je to jedinstven doživljaj – istakao je muftija Grabus.

Vođeni idejom dijeljenja radosti ramazana sa drugima, organiziran je događaj koji predstavlja simbol zajedništva, solidarnosti i poštovanja različitosti, te je pružio priliku za izgradnju saradnje i međusobnog poštovanja između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Naglašena je važnost dijaloga i međusobnog razumijevanja među narodima i državama.

Načelnik Čengić i muftija Grabus, izrazili su zahvalnost svim gostima koji su prisustvovali ovom skupu, te nadu za nastavak uspješne saradnje i prijateljstva u budućnosti.

(Preporod.info)