POSJET AKISELJAK 1

Mektebski polaznici iz Kiseljaka na prvom Halal sajmu u Sarajevu, te u posjeti Tunelu spasa

 

Preko 200 mektebskih polaznika iz Kiseljaka i Kreševa danas je posjetilo prvi Halal sajam i Tunel spasa u Sarajevu.

Mektebski polaznici zajedno sa svojim mu'allimima, a na čelu sa glavnim imamom, Kenan ef. Bajrićem, imalo je priliku upoznati se sa mnoštvom domaćih halal certificiranih proizvoda, te čuti kratko predavanje o sajmu i njegovoj važnosti.

Tokom sajma bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije s kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

POSJET AKISELJAK 3

Reiu-l-ulema IZ-e u BiH, dr. Husein ef. Kavazović naglasio je da halal poslovanje podrazumijeva i redovno ispunjavanje obaveza prema radnicima i dobavljačima, jer poduzetnici često posluju u sivoj zoni radi ostvarivanja ekstra profita.

Sajam, koji organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB), trajat će tri dana.

POSJET AKISELJAK 4

Nakon Halal sajma, mektebski polaznici su posjetili i Tunel spasa u Sarajevu. Tu su imali priliku da prisustvuju času historije, postave eventualna pitanja, pogledaju Dokumentarni film u video sobi i prođu kroz dio tunela.