23

U subotu 29. 09. 2018. godine poslije podne-namaza u prisustvu velikog broja gostiju, uleme, hafiza, prijatelja i rodbine, Sultan Fatihova-Careva džamija u Sarajevu ugostila je hafisku dovu novoj bh. mladoj hafizi Amini Išerić.

Uvodni odlomak iz Časnog Kur'ana je proučio predsjednik Komisije za hifz Rijaseta IZ-ce u BiH h. hfz. Ismet ef. Spahić, nakon čega je dobrodošlicu velikom broju vjernika i gostiju poželio imam Sultan Fatihove-Careve džamije, muhaffiz i otac nove hafize hfz. Sadrudin Išerić.

Izraze dobrodošlice i čestitke su uputili i organizatori ove svečanosti, glavni imam doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić ispred MIZ Sarajevo i mr. hfz. Mensur ef. Malkić, ispred Gazi Husrev-begove medrese.

Prigodno obraćanje je imao i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji je poručio kako je svakim danom sve više hafiza, i kako zasluge za to pripadaju i Školi hifza muftijstva sarajevskog, čiji je glavni koordinator hfz. Sadrudin Išerić i u koju se i ove godine upisalo preko 600 kandidata.

U nastavku programa, učenjem kraćih odlomaka iz Časnog Kur'ana od strane prisutnih hafiza, njih preko trideset, svi su se podsjetili na ljepotu Allahove riječi te na Kur'anske pouke i poruke. Nova bh. hafiza je proučila posljednje odlomke iz Časnog Kur'ana, nakon čega je hafisku dovu proučio muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković.

Ovoj velikoj radosti je prisustvovao lično i uvaženi reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, koji je u svome obraćanju poručio kako je neobično sretan i radostan zbog nove hafize, ali i zbog činjenice „kako je u samo nekoliko dana imao zadovoljstvo prisustvovati promocijama dvoje mladih hafiza, hfz. Osmana Malkića, sina imama Gazi Husrev-begove džamije mr. hfz. Mensur ef. Malkića te hfz. Amine Išerić, kćerke imama Sultan Fatihove-Careve džamije, hfz. Sadrudina Išerića, poručivši kako je to jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini za IZ-cu u cjelini!“

Reis-ul-ulema dr. Husein ef. Kavazović je novoj hafizi uručio hafisku diplomu, nakon čega je uslijedilo čestitanje i dodjela hedija novoj hafizi.

Biografija hafize Amine Išerić:

Amina Išerić, kćerka hfz. Sadrudina i muallime Sadžide, rođena je 14.01.2001. godine u Islamabadu, Pakistan. Pohađala je osnovnu školu „Vrhbosna“ u Sarajevu. Gazi Husrev-begovu medresu upisuje 2015. godine, a trenutno je četvrti razred. Odlična je učenica od prvog razreda sa prosjekom 5.0

Sufaru je savladala sa pet i po godina pred svojom majkom, a prvu hatmu je završila prije nego što je napunila šest godina. Pohađala je mekteb Sultan Fatihove-Careve džamije, kojeg je predstavljala na mektebskim takmičenjima iz kiraeta na nivou Medžlisa, Muftijstva i Rijaseta, a na kojima je postizala zapažene rezultate: prvo mjesto na nivou Rijaseta mlađi uzrast i treće mjesto kiraet stariji uzrast na nivou Rijaseta.

Hifz je učila polahko, suru po suru, pred svojim muhaffizom i ocem hfz. Sadrudinom Išerićem,  da bi ga okončala 2018. pred komisijom Rijaseta u periodu od 27. 08. do 10. 09. u sastavu h. hfz. Ismet ef.  Spahić, predsjednik, hfz. mr. Mensur ef. Malkić, član te hfz. Haso ef. Popara, član.

Hafiza Amina je peti hafiz u porodici Išerić i prvi hafiz u porodici Ramić, a ujedno i treći hafiz Škole hifza Kur'ana Časnog MIZ Sarajevo.

www.medzlis-sa.ba