istiklal 6 800x600

Muslimani u BiH, regiji i svijetu sinoć su posebnim ibadetima i molitvama obliježili mubarek noć Lejletu-l-Kadr. To je noć u kojoj je posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s.  počela objava Kur’ana, noć u kojoj je vasionom odjeknula Allahova naredba “Ikre…” (Uči), riječ koja je nagovijestila vrijeme upute, istine, nauke i razuma, vjerovanja u jednog Boga.

Kur’an noć Objave naziva “Lejletu-l-Kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i kao noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona. O blagoslovljenoj noći Kadra u Kur’anu se kaže: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr, 1-5.).

S obzirom na to da se ne precizira kada je tačno noć Kadra u ramazanu, izazov za vjernike je da za njom tragaju, jer je Muhammed a.s. rekao : “Tragajte za Lejletu-l-kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana”.

Lejletu-l-Kadr je prigodnim programima obilježena u svim sarajevskim džamijama, a centralna svečanost za područje medžlisa, održana je u Istiklal džamiji na Otoci. Prigodan program upriličen je poslije teravih-namaza.

Kadersku poruku je uputio muftija sarajevski prof.dr. Enes-ef. Ljevaković i glavni imam MIZ Sarajevo doc.dr. hafiz Kenan-ef. Musić. Večernji ibadet nakon prigodnog programa i obraćanja, te zikra završen je klanjanjem tespih-namaza koji se već tradicionalno obavlja u povodu Lejletu-l-Kadra, a namaz je predvodio gost iz Turske kurra hafiz Mahmut Satir.