muftija turska

U Istanbulu u periodu 16-17.12.2017. pod pokroviteljstvom Dijaneta Republike Turske održan je drugi radni susret Euroazijskog islamskog vijeća za fetve. Tema drugog susreta Euroazijskog islamskog vijeća za fetve bila je ”Metode institucija za fetve na euroazijskom geografskom području i aktuelna medicinska pitanja”. Na ovom susretu učestvovala su 33 stručnjaka iz različitih zemalja.

 

Na svečanom otvorenju susreta prisutnima se obratio prof. dr. Ali Erbaš, predsjednik Dijaneta Republike Turske. On je izrazio dobrodošlicu prisutnima i zadovoljstvo drugim susretom Euroazijskog islamskog vijeća za fetve. U svome obraćanju predsjednik Dijaneta istakao je važnost nastavka rada Euroazijskog islamsksog vijeća za fetve nakon njegovog osnivanja u maju 2017. Ovo Vijeće nastoji odgovoriti na razna pitanja koja se nameću u islamskom svijetu u današnje vrijeme. ”Kao što vidimo svakim danom teškoću vremena u kojem se nalazimo zbog različitih podjela među muslimanima potrebno je nastojati riješavati mnoga pitanja. Danas vidimo kršenje mnogih ljudskih prava, pogotovo u Palestini, a mi trebamo prenijeti poruku islama kao poruku mira za čitav svijet” – kazao je između ostalog dr. Erbaš.

Na prvoj sesiji Vijeća učesnicima se obratio vrlo zanimljivim predavanjem koje je privuklo pažnju prisutnih prof. dr. Enes Ljevaković, sarajevski muftija. Muftija Ljevaković je govorio o historiji institucije fetve u BiH. U svome obraćanju sarajevski muftija je naveo nekoliko fetvi koje su odigrale važnu ulogu u očuvanju, formiranju i usmjerenju vjerskog i nacionalnog pogleda i identiteta kod Bošnjaka kao što je poznata fetva o učestvovanju bošnjaka muslimana u Prvom svjetskom ratu, fetva Huseina Đoze o tumačenju i razumijevanju kategorije ”na Božijem putu (Fi sebilillah)” i sl. U nastavku muftija Ljevaković govorio je sadašnjim metodama donošenja fetvi u BiH kroz instituciju Islamske zajednice odnosno Vijeću muftija.

www.islamskazajednica.ba