IMG-50a7d079f2485470e8cda9c53369556e-V.jpg

U Centralnoj džamiji u Vogošći, u subotu, 3. jula 2021. godine proučena je hafiska dova mladoj hafizi Hanan Zulum.

 

Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je imam Centralne džamije u Vogošći Muslija-ef. Čeliković, iskazavši svoje zadovljstvo i sreću da džemat ove džamije bude domaćin ovog velikog mubareka. Ovo je prva hafiska dova proučena hafizi u Centralnoj džamiji u Vogošći.

 

Izaslanik muftije sarajevskog i glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo, mr. Malik-ef. Šljivo prisutnima je kazivao o povijesti i tradiciji učenja i izučavanja Kur’ana u Bosni i Hercegovini. Posebne čestitke uputio je mladoj hafizi Hanan i njenim roditeljima.

 

Osam sarajevskih hafiza uljepšalo je današnju svečanost učenjem odlomaka iz Kur’ana, što je svakako posebnost hafiskih dova u BiH.

 

“Danas je, s pravom, dan našeg velikog veselja ili radosti iz razloga što prisustvujemo promociji mlade hafize, možemo da kažemo djevojčice Hanan Zulum.” – kazao je na početku obraćanja Nezim-ef. Halilović Muderris, izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH Husein-ef. Kavazovića na današnjoj svečanosti.

IMG-e451f692d0a119783965d9c35edf4a9f-V.jpg
Prenio je selame i čestitke Reisu-l-uleme mladoj hafizi, njenih roditeljima, Medžlisu IZ Sarajevo, džematu Centralne džamije u Vogošći i svima koji su hafizi Hanan bili podrška u učenju hifza.

U svom govoru istakao je značaj Kur’ana, njegovih svevremenskih poruka. “Ovaj Kur’an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.” (El-Isra, 9)

Muderris je prisutne podsjetio i na hadise Božijeg poslanika a.s., u kojima ističe posebne deredže za hafize Kur’ana, one koji uče i druge poučavaju Kur’anu.

 

Na kraju svečanosti hafiza Hanan je dobila prigodne hedije i poklone od Rijaseta IZ u BiH, Muftijstva sarajevskog, Medžlisa IZ Sarajevo kao i od brojne rodbine i prijatelja koji su prisustvovali dovi.

IMG-29146378617cb88ef4db5f466aaa1f7a-V.jpg

Biografija hafize:

Hanan Zulum, kćerka Dženana i hafize Hajre rođena je 23. oktobra 2006. godine u Sarajevu. U svojoj četvrtoj godini naučila je napamet posljednja dva džuza Kur’ana slušajući učenje starijeg brata. U petoj godini naučila je sufaru i počela hifz 27. i 28. džuza kod mualime Merime Drinjak Rustempašić. U prvom razredu prelazi kod svoje mame u grupu naprednog hifza.

U ljeto 2019. godine sa muallimom Aldinom Husrep Tucaković dogovorila se da, paralelno uz učenje kod mame, uči i kod nje, pa je na taj način naučila pet džuzeva krunišući to zadnjom stranicom hifza 28. juna 2020. godine.

 

Hifz je poližila pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za tri dana učeći svaki dan po 10 džuzeva. Predsjednik komisije kurra hafiz prof. dr. Dževad-ef. Šošić za hafizu Hanan imao samo riječi hvale, kako za njen hifz tako i za tedžvid.

IMG-d025439f3bdd98f5012425a1d08dfb32-V.jpg

 

 

Hafiza Hanan i njena porodica posebnu zahvalnost izrazili su nastavnom osoblju O.Š. “Zahid Baručija” koji su susretljivo odobrili traženo odsustvo sa nastave. Hafiza Hanan je svršenica osmog razreda, a ova hafiska dova je šesta po redu na području muftiluka sarajevskog u protekla dva mjeseca.