98966

U subotu (16. decembra 2017) u kino sali Doma kulture Kakanj promovisan je dugogodišnji projekat Medžlisa IZ-e Kakanj pod nazivom Sufara.ba. Ovaj projekat je izrastao u prepoznatljivi brend kada je u pitanju podučavanje kur'anskom pismu. On u osnovi sadrži priručnik za mektebsku nastavu po kojem su nastale interaktivne lekcije na portalu Sufara.ba a sada je dobio i svoju novu verziju, prilagođenu mobilnim uređajima (pametnim telefonima) u obliku aplikacije.

Mobilnu aplikaciju karakteriše, jednostavnost, praktičnost, zvučni i vizuelni efekti, tekstualna objašnjenja harfova, te vježba/igra pogađanja riječi. Također aplikacija je i višejezična, pored bosanskog objavljena je i na engleskom jeziku a uskoro će biti dodati i prevodi na njemački i švedski jezik. Projekat su pomogli: Uprava za vjerske poslove Rijaseta, Muftijstvo sarajevsko i Krovna org: Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj. Aplikaciju je izradio Tasnim Studio Sarajevo.

U uvodnom dijelu programa govorio je gl. Imam Medžlisa Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković. On je istakao dva strateška cilja medžlisa. Prvi je usmjeren ka osavremenjivanju infrastrukture naših mekteba što podrazumjeva opremanje mektebskih učionica opremom adekvatnom vremenu u kojem živimo. Drugi cilj je unapređenje postojećih mektebskih udžbenika, kreiranje multimedijalnog sadržaja kroz koji pridobijamo pažnju djece te ujedno mekteb činimo modernim i interesantnim. Posljednjih desetak godina naše aktivnosti su usmjerene ka realizaciji tih ciljeva i oni su poprilično ostvareni. U tom smislu Medžlis IZ-e Kakanj otvoren je za nove ideje i daje punu podršku ovakvim projektima.

Asim ef. Hasanspahić autor mektebskog priručnika, printane verzije sufare govorio je o tome kako je priručnikom želio da olakša i skrati potrebno vrijeme da se sufara savlada. Manji broj lekcija i dobro osmišljena kombinacija harfova i vježbi unutar istih to je i omogućila.

U nastavku, imali smo priliku pogledati prezentaciju mobilne aplikacije koju je na zanimljiv način predstavio Ermin ef. Zahirović, kreator interaktivnih lekcija i portala Sufara.ba. On je također spomenuo i jedan interesantan događaj iz pedesetih godina prošloga stoljeća, kojeg bilježi Dr. Ferid ef. Dautović u svojoj posljednjoj knjizi: „Abdulah ef. Ganić – život i djelo“. U to vrijeme vlast je zabranjivala da se u mektebima djeca podučavaju sufari, pa su i tada kakanjski imami i džemati odigrali presudnu ulogu da se sufare vrate u mekteb. Abdulah ef. Ganić je sa ostalim imamima i narodom na otvorenju džamije u džematu Doboj, priredio protest pred tadašnjim reisu-l-ulemom, kojeg su u obraćanju prekinuli povici okupljenog naroda: „hoćemo sufare“! Rezultat ovog događaja bila je odlučnija borba institucije da se sufare vrate u mekteb, što se ubrzo i ostvarilo. Interesantno je da toliko godina poslije naši autori dolaze iz istih džemata kao i akteri pomenutog događaja. Ermin efendija je imam u džematu Obre, gdje je radni vijek proveo Abdulah ef. Ganić a Asim efendija je imam u džematu Doboj gdje se desio ovaj događaj.

Svojim prisustvom promociju su uveličali i gosti iz Sarajeva. Direktor Gazi Husrev – begove medrese hfz. mr. Mensur ef. Malkić između ostalog je kazao: „Kandidati koji dolaze iz Kakanja, radi upisa u medresu, prepoznaju se po veoma kvalitetnom predznanju, posebno kada je u pitanju učenje Kur'ana.“

Promociji su prisustvovali i predstavnici Rijaseta i Muftijstva sarajevskog, dr. Enes Svraka i dr. Abdulgafar Velić. Oni su iskoristili priliku da čestitaju Medžlisu Kakanj na ovom vrijednom projektu, te su izrazili zadovoljstvo izuzetnom saradnjom koju Medžlis Kakanj ostvaruje a višim instancama, Muftijstvom i Rijasetom u brojnim projektima. Pred kraj ovog događaja uručene su nagrade pobjednicima takmičenja u literarnim radovima osnovnih i srednjih škola u mjesecu rebiu-l-evvelu. A svojim umilnim glasovima događaj su uljepšali mladi kakanjski učači: Bilal Zukan i Muhamed Vehab. 

989345256789897999966778