Mevludi povodom završetka kursa sufare u Brezi i Varešu

Kada je Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam formiran na svim nivoima u Islamskoj zajednici, od Rijaseta do medžlisa 2015.godine, jedna od aktivnosti koje su planirane da se žene okupljaju i druže je učenje arapskog pisma i učenje  Kur'ana.

”…i neće se okupiti skupina u Allahovoj kući (džamiji) gdje će iščitavati Allahovu Knjigu, međusobno je izučavati, a da se na njih neće spustiti smirenost, prekriti ih milost, obaviti ih meleki svojim krilima, a Allah dž.š. će ih spomenuti onima koji su kod Njega.” Hadis

U vrijeme kada se stres često spominje, kada nam je svakodnevnica prebukirana različitim aktivnostima, jako je važno da imamo aktivnosti u kojima ćemo naći smiraj i zadovoljstvo. A to nam Poslanik Muhammed a.s. obećava ukoliko se okupljamo u džamiji i učimo Kur an.

Breza1

Ženski mevlud povodom završetka sufare 36 žena Medžlisa Breza

Eldina Frljak, koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam medžlisa IZ Breza je bila motivirana hadisom i nastojala je da pripremi ambijent u kojem su žene i djevojke dolazile na učenje arapskog pisma. Zajedno je sa svojim kolegicama  muallimama Smailbegović Almedinom, Omerhodžić Selimom, Hasanspahić Amirom, Kovačević Muberom, Alić Selmom, Šabanović Sumejom i Bašić Almom na nekoliko punktova svake sedmice vrijedno radila sa ženama.

U petak 14.jula 2017. godine, poslije ikindije namaza u Staroj džamiji upriličen je mevlud za žene u povodu završetka kursa sufare i početka učenja u Kur'anu prve generacije svršenica.

Glavni imam MIZ Breza Zejd ef.Sokić je poželio dobrodošlicu i uputio čestitke ženama.

Mevlud, odlomke iz Kur'ana, ilahije i kaside proučile su muallime MIZ Breza. Na kraju programa uručene su diplome ženama koje su savladale Kur'ansko pismo, te najprikladnija hedija za ovu priliku, Kur'an, koji će im biti vodilja u životu.

 Mevlud u Varešu povodom završetka sufare 18 žena i djevojaka

Članice Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ-Vareš su dana 30.07.2017. god. krunisale svoj rad u trajanju od šest mjeseci učenjem mevluda i dodjelom diploma svršenicama kursa Kur'anskog pisma. Kurs  je završilo osamnaest žena i djevojaka. Mevludski program su izvele svršenice kursa, a ašere je proučila nastavnica Islamske vjeronauke muallima Alma Hodžić. Koordinatorica Saudina Beganović je bila velika podrška ženama u savladavanju arapskog pisma. Ona je vrijedno radila sa ženama u proteklom periodu i na taj način rodila su se i nova prijateljstva.Vareš1

Program je snimila televizija Smart, a hadži Osman Mujčić svršenicama kursa Kur'anskog pisma je dodijelio prigodne hedije.

Predavanje o važnosti učenja i poučavanja Kur'ana na obje svečanosti održala je mr.Sabrija Mehmedović, koordinatorica Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Muftijstva sarajevskog.

 Vareš2