predsjednik-turske-erdogan-i-reisu-l-ulema-kavazovic-svecano-otvorili-bascarsijsku-dzamiju73729.jpg

Danas je poslije džuma-namaza u haremu Baščaršijske ili džamije Havadže Duraka upriličen program povodom njenog svečanog otvorenja nakon restauracije. Riječ je o džamiji iz 16. stoljeća koja je restaurirana sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske, a njeno svečano otvorenje je odgođeno 2020. godine zbog situacije s pandemijom koronavirusa.

 

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, koji je predvodio džumu, i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. Oni su  sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem  presjekli svečanu vrpcu čime je džamija svečano otvorena. Prije presijecanja vrpce predsjednik Erdogan i reisu-l-ulema Kavazović su razmijenili poklone i obratili se prisutnima.

 

U svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović je kazao: 

 

– Poštovani gospodine Predsjedniče, u ime muslimana u Bosni i Hercegovini, najtoplije se zahvaljujem narodu Republike Turske i Vama na pomoći koju pružate Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u obnovi porušenih džamija tokom Agresije na našu zemlju. Te džamije su dio naše zajedničke prošlosti, našeg zajedničkog identiteta i naše zajedničke budućnosti – kazao je reisu-l-ulema Kavazović i zahvalio u ime muslimana u Bosni i Hercegovini narodu Republike Turske i predsjedniku Erdoganu na pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici u obnovi porušenih džamija tokom Agresije na našu zemlju.

 

Govoreći o budućnosti BiH reisu-l-ulema Kavazović je kazao:  

 

– Muslimani u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svojim komšijama pravoslavnim, katolicima i jevrejima, žele graditi mirnu, sigurnu i prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu, kao državu svih njenih građana. Kao pripadnici dini islama nastavit ćemo živjeti u našoj vjeri dini islamu kojeg od srca volimo.  Neće nas pokolebati ružne riječi nevaljalih ljudi, koje o sebi slušamo ovih dana. Svako o sebi najbolje govori, a svaka mržnja na kraju najveću štetu donese samom mrzitelju. Kao pripadnici dini islama nastavit ćemo živjeti u našoj vjeri dini islamu kojeg od srca volimo.  Neće nas pokolebati ružne riječi nevaljalih ljudi, koje o sebi slušamo ovih dana. Svako o sebi najbolje govori, a svaka mržnja na kraju najveću štetu donese samom mrzitelju – kazao je Kavazović.

 

Na kraju svog obraćanja reisu-l-ulema Kavazović proučio je zajedničku dovu.

 

Obraćajući se prisutnima predsjednik Erdogan je poželio da Baščaršijska ili džamija Havadže Duraka bude hairli za sve Sarajlije ali i za cijeli islamski svijet te se osvrnuo na povijest Baščaršijske džamije, važnost njene restauracije.

 

– Veoma sam zadovoljan i srećan što sam ovdje s vama da otvorim ovu džamiju. Želim se zahvaliti Allahu, dž. š. što je meni dao tu priliku da budem na otvorenju. Džamije su simbol zajedništva muslimana. U vrijeme Poslanika, a.s. bili su centri učenja, ilma, znanja i kulture. I nemuslimani mogu i trebaju da dođu u džamije slobodno. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u restauraciji ove džamije. Da Allah bude zadovoljan braćom muslimanima koji budu ovdje klanjali, zikrili i učili dove – kazao je predsjednik Erdogan.

 

Baščaršijska džamija nije najveća u Sarajevu, ali jeste jedna od najstarijih u Sarajevu i nalazi se u srcu Baščaršije. Ona je, s Begovom i Carevom džamijom, dio graditeljskog identiteta Starog grada i simbol identiteta muslimana u Bosni i Hercegovini.

 

Predsjednik Turske Erdogan nastavlja jednodnevnu službenu posjetu BiH. U kasnim poslijepodnevnim satima sastat će se s članovima Predsjedništva BiH. Predsjednik Erdogan je jutros stigao u Sarajevo  u pratnji supruge i šire delegacije.

 

(Preporod.info)