dr-omerdic-u-dzematu-arnautovici-vrijeme-i-uslovi-u-kojima-zivimo-traze-stalnu-budnost-i-odgovornost85580.jpg

 

Dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, danas je posjetio džemat Arnautovići u Medžlisu Islamske zajednice Visoko, gdje se sastao s predstavnicima Medžlisa, ali i džematlijama, te održao hutbu.

Dr. Omerdić je prisutnim vjernicima na džuma-namazu u Arnautovićima prenio selame muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, te im uputio nekoliko prigodnih poruka.

Između ostalog kazao je da “vrijeme i uslovi u kojima živimo traže od nas stalnu budnost, razboritost i odgovornost u izvršavanju poslovnih i misijskih obaveza na svim područjima za koje smo odgovorni”.

– U lokalnim, regionalnim i globalnim gibanjima, pandemija, inflacija, ratovi i nestabilnosti prouzrokovali su dodatnu porodičnu i društvenu napetost, nemir, nesigurnost i u takvim situacijama često se bavimo pitanjima koja pogoršavaju naše mentalno i duhovno stanje i na koncu opterećuju naše bratske i društvene odnose – ocijenio je on.

 

viber_slika_2023-01-20_12-59-54-784.jpg

 

Podsjetio je da jedno od značajnih mjesta u islamskoj civilicaziji ima džamija i džemat.

– To je srce naših komšijskih odnosa, duša našeg grada, čast našeg ponosnog naroda. Naše džamije nisu naše glavne bogomolje, one su centri odnosno srca u kojima se, s vremena na vrijeme isprepliće naša povijest, naša književnost, naša tradicija, kultura i običaji. To je središte našeg vjerskog, obrednog, društvenog, obrazovnog, odgojnog, kulturnog i sveukupnog života. Islamska zajednica, džamija i džemat su zajedničko dobro svih nas koje nas povezuje u cjelinu i čine naš bošnjački muslimanski identitet sigurnim – poručio je, između ostalog, dr. Omerdić.

Vjernicima je ukazao na činjenicu da je neophodno i vrijedno džamije staviti u centar naših života, jer su one mjesta gdje možemo osluškivati sebe u svakodnevnoj životnoj galami.

– Kao muslimani, to je sredstvo za jačanje našeg bratstva i jačanje našeg jedinstva i solidarnosti. Džamije su blagoslovljena mjesta koja nas pročišćavaju, nadahnjuju, smiruju i ujedinjuju naša srca kao i naša tijela. Za sve nas džamija je nekada izvor mira i sigurnosti, a nekada izvor nade i utjehe – kazao je Omerdić.

 

viber_slika_2023-01-20_12-59-55-026.jpg

 

Također, vjernike je podsjetio da u ponedjeljak nastupa mjesec redžep, čime ulazimo u blagoslovljeno razdoblje sveta tri mjeseca – redžeba, ša'abana i ramazan.

– Naredno tromjesečje je dragocjeno vrijeme kada Božija milost teče i duhovni mir se spušta u vjernička srca. U ovim blagoslovljenim vremenima, mi vodimo računa o našim životima i ponovo ostvarujemo svrhu stvaranja. U skladu s Božijim obraćanjem, svaki vjernik treba da traži sredstva i prilike da u spomenuta tri mjeseca ispunjena milošću i oprostom učini što više dobrih djela. Mnogo je puteva dobrote. Dobro djelo je uputiti nekoga na Pravi put. Ponekad je to uklanjanje nečega što smeta ljudima na putu. Ponekad je to pomoć onima koji su u potrebi. Ponekad je to pokloniti lijepu riječ, osmijeh svome bratu, prolazniku itd. Mjesec redžeb je prilika da se vratimo Allahu, dž.š., i shvatimo pogubnost grijeha i veličinu pokajanja – poručio je danas, između ostalog, dr. Omerdić.