Radno-svečanom sjednicom Savjeta danas su otvorene nove prostorije Muftijstva sarajevskog u užoj gradskoj zoni Sarajeva.

– U djelovanju Muftijstva sarajevskog primijetili smo da nam je teško organizirati sadržaje za koje smo sami odgovorni, zato smo početkom 2022. godine s načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem razgovarali o mogućnosti da uzmemo pod kiriju neki prostor na ovoj općini. Postigli smo dogovor, uspjeli smo se organizirati, opremili smo i danas imamo prvu sjednicu u ovim prostorijama – izjavio je za Agenciju MINA muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

U skladu s misijom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i vodeći računa o potrebama različitih kategorija svojih članova, prostorije će služiti i kao mjesto susreta svih članova. 

– Ovaj prostor je multifunkcionalan i u budućnosti ćemo ovdje moći organizirati različite sadržaje, kako za mlade, žene, tako i druge sadržaje koji su važni za naše muftijstvo – kazao je muftija.

Prostor raspolaže s oko 170 m2, te se sastoji od kancelarija, divanhane i prostora za sastanke.

– Vjerujemo da će ovo biti dodatna vrijednost našoj zajednici, i da će iz ovog prostora u periodu koji je pred nama biti puno svjetla i puno dobra – poručio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Podsjetio je da je Muftijstvo sarajevsko i dalje “podstanar u svom gradu, bez obzira na to što je sarajevski muftija najstarija vjerska funkcija unutar ovog grada.”

– Zbog toga ćemo u predstojećem periodu morati uložiti dodatni napor kako bismo riješili adekvatan prostor za naše djelovanje. Dugujem zahvalnost svim svojim saradnicima, načelniku Hadžibajriću, kao i svim donatorima koji su nam pomogli da ovo realiziramo – naglasio je muftija Grabus.

Načelnik Hadžibajrić je također danas posjetio prostorije, ocijenivši da su odlično opremljene.

– Najbitnije je kazati da je Muftijstvo za jedan duži vremenski period našlo prostorije gdje će moći obavljati svoje poslove i zadatke. Veoma mi je drago da su prostorije ovako lijepo uređene i mi ćemo nastojati da i u budućnosti sarađujemo – naglasio je Hadžibajrić.

Muftija Grabus je ovom prilikom uručio Zahvalnicu načelniku Hadžibajriću za doprinos radu Muftijstva sarajevskog. 

(MINA)