U Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom tokom vikenda održan je Radno-edukativni kamp za 50 članova i aktivista Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

Naime, prema Planu i programu rada Muftijstva sarajevskog svake godine se organizira kamp, a u okviru Strategije Mreže mladih aktivisti su na trodnevnom kampu učestvovali u izradi Canvas programa za Mrežu mladih.

Dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, prenio je učesnicima kampa selame i čestitke muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, te im je uputio i nekoliko važnih poruka. 

– Pridajemo pažnju Mreži mladih kao važnom segment djelovanja aktivizma u okviru Muftijstva sarajevsVažno je doprinijeti u pripremi mladih za izazove s kojima će se suočavati.  Dakle, cilj nam je da kroz Mrežu mladih jačamo svoju zajedničku viziju rada i djelovanja.

Edukativni trodnevni kamp za aktiviste i članove Mreže mladih su kratka, ali veoma intenzivna edukativno-radna iskustva – izjavio je dr. Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog.

Dodao je da ih nakon završenog radno-edukativnog kampa “veseli motivacija kod članova Mreže mladih”.

– U okviru Radno-edukativnog kampa članovi mreže mladih imali su priliku za stjecanjem novih prijateljstava, boljim upoznavanjem svojih vršnjaka, razmjenom iskustava, radili su na važnom projektu za Mrežu mladih. Vjerujemo da će s ovog programa ponijeti lijepe uspomene i korisno znanje i iskustvo – izjavio je dr. Omerdić.

Naglasio je da će nastojati programski i individualno jačati i afirmirati Mrežu mladih.

– Svakako, zahvaljujemo se roditeljima koji su prepoznali Mrežu mladih Muftijstva sarajevskog kao važan edukativno-društveni projekat, i dali nam djecu na povjerenje. Također, želim se zahvaliti svojim kolegama imamima, kao koordinatorima Mreže mladih koji ulažu veliku trud, kao i direktoru i upravi Medrese “Osman-ef. Redžović” na podršci u organiziranju ovog kampa – poručio je, između ostalog, dr. Samed Omerdić.

Također, dr. Omerdić najavio je da će edukacija u okviru Mreže mladih Muftijstva sarajevskog biti nastavljena u srijedu, 1. februara, kada je planiran cjelodnevni seminar za koordinatore Mreže mladih. 

Trener edukativnog programa bio je prof. dr. Dženan Kulović.

– Ovaj kamp je izuzetna prilika za mlade da se međusobno upoznaju, druže, uče i povezuju kako bi unaprijedili svoja znanja, vještine i sposbnosti koje će ih osposobiti za preuzimanje odgovornih pozicija u bosanskohercegovačkom društvu. Posebnu zahvalnost dugujem organizatorima koji su prepoznali značaj organiziranja ovakvih događaja – kazao je Kulović.

Direktor Medrese “Osman-ef. Redžović” ocijenio je Mrežu mladih kao “jedan od neobično važnih projekata Islamske zajednice”.

– Zato nas čini sretnim što smo bili u prilici ugostiti te vrijedne mlade ljude i biti domaćini kampa koji ih je okupio. Nadamo se da će im vrijeme koje su proveli u Medresi biti lijepa uspomena, ali i poticaj da nastave sarađivati u dobru – kazao je direktor Handžić.

Mladi su istaknuli da su stekli nova znanja i vještine, te da su ojačali međusobne veze.

Na kraju trodnevnog kampa svim učesnicima dodijeljen je Certifikat za učešće, a treneru prof. dr. Dženanu Kuloviću, direktoru Medrese “Osman-ef. Redžović” Dženanu Handžiću i njegovom pomoćniku Dženanu Rezakoviću uručene su zahvalnice.