U Sarajevu, u Centru za lično i profesionalno usavršavanje, 27. i 28. maja 2023. godine održan je seminar za koordinatore i članove Mreže mladih Muftijstva sarajevsko pod nazivom “Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta”.

Seminar su organizirali Uprava za vjerske poslove, Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Centar za dijalog – Vesatijja, u saradnji s Muftijstvom sarajevskim.

Na početku seminara u ime muftije i Muftijstva sarajevskog prisutne je poselamio i obratio se mr. Muhamed Jugović, rukovodilac Službe za ekonomske i finansijske poslove. Tom prilikom je naglasio čvrstu opredijeljenost Muftijstva za rad sa mladima i podršku idejama Mreže mladih kao jednog od najznačajnijih projekata Islamske zajednice i Muftijstva.

U ime organizatora dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, poselamio je prisutne, zahvalio na odzivu i kazao mladima kako ih tokom realizacije seminara očekuju zanimljiva dva dana uz eminentne predavače, te ukratko predstavio naznačene teme seminara.

Također, dr. Svraka je rekao da Rijaset Islamske zajednice putem nadležnih službi prati i usmjerava rad Mreže mladih, da je predmetni seminar poruka da su rad, trud i aktivnosti Mreže mladih prepoznati i da Rijaset putem ovih seminara želi intenzivirati rad sa mladima i osnažiti mlade kako bi u budućem radu mogli dati dodatni doprinos u džematima i medžlisima, te zvanično otvorio seminar.

U obradi tema u svojstvu predavača mladima su govorili:  dr. Mustafa Cerić (reisul-ulema od 1993. do 2012. godine) o temi “Vjera – identitet kao kontinuitet pamćenja“, dr. Senad Ćeman o temi “Kako prepoznati uzoriti autoritet u vjeri”,  mr. Medina Mehmedović Mulalić o temi “Alternativna vjerska scena u Bosni i Hercegovini – šta je to?2, Hadžem Hajdarević o temi “Slojevito jezičko i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine (Između slobode, tradicije i odgovornosti)” i dr. Enes-ef. Svraka o temi “Historijat i institucionalni identitet Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Također, realizirana je i radionica SWOT analiza, snage, slabosti, prilike i prijetnje Mreže mladih Muftijstva sarajevskog.

Na kraju seminara učesnicima su uručeni certifikati.