U Istiklal džamiji u Sarajevu, u nedjelju 28. maja 2023. godine, je proučena ikrar dova za sve buduće hadžije i hadžinice sa područja Muftijstva sarajevskog, kao i iz Vojnog muftijstva.

Također, podijeljeni su koferi sa ihramima i opremom koja će našim hadžijama i hadžinicama biti potrebna dok budu boravili na svetim mjestima, u Medini i Mekki.

Hafiz Omer-ef. Zulić je proučio ašere, a sve buduće hadžije, hadžinice, kao i vodiče je, u svom obraćanju, poselamio Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Došao je i ovaj trenutak da smo se okupili u ovoj prelijepoj džamiji da proučimo ikrar dovu. Ove godine se ovaj sastanak razlikuje od ranijih godina. Prije smo imali nešto duža predavanja, ove godine će cijeli program trajati dvadesetak minuta. Edukacije će obaviti vaši vodiči, koji će vam detaljno objasniti postupak i propise hadža. Vaši vodiči su vam na raspolaganju 24 sata. To su kvalitetni vodiči, to su naši imami koji su prošli vrlo kvalitetnu obuku i budite sigurni da ćete sve obaviti kako treba. Ako budemo kao ekipa složni, sve će biti uredu. Da nam Uzvišeni Allah primi naš hadž i ibadete i da se iz Mekke i Medine vratimo čisti od grijeha, kao na dan kada nas je naša majka rodila. Svima vam želim hajirli boravak i povratak i da vam Allah dž.š. bude od pomoći – poručio je danas Dževad Hadžić.

Potom se prisutnima obratio izaslanik sarajevskog muftije dr. Samed-ef. Omerdić, koji je hadžijama poručio da imaju posebnu privilegiju da posjete sveta mjesta u Mekki i Medini.

– Iskoristite ovo vrijeme na hadžu da budete u ibadetu. Dosta klanjajte, činite dovu Allahu dž.š. Allah voli one koji se mnogo kaju. Ostavite iza sebe sve, niste turisti, ovo je vjerski čin, idete u Mekku i Medinu da se očistite. Svakome halalite sve što imate da mu halalite, idite dolje prazne glave i slobodnog srca. Drage hadžinice i hadžije, niko ne zna kad će mu i da li će mu Uzvišeni Allah dati mogućnost da ide na hadž. Mnogo činite dovu i tevbu, činite tevbu za svoju porodicu, u dovama se sjetite svih Bošnjaka, sjetite se naše Bosne i Hercegovine. Slušajte svoje rukovodstvo, slušajte svoje vodiče. Da vam Allah ukabuli i olakša ovo putovanje i da vam podari sve najbolje – rekao je dr. Omerdić.

Nakon toga je Edin-ef. Hamzakadić, imam Istiklal džamije, proučio dovu za buduće hadžije, a potom su hadžijama podijeljeni koferi sa ihramima i opremom koju će koristiti na hadžu.

Ove godine će 2.200 vjernika iz Bosne i Hercegovine obaviti petu islamsku dužnost – hadž. Prva grupa će u Medinu otputovati 12. juna ove godine.