U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u nedjelju 28.05.2023. godine, je nakon ikindija-namaza upriličen program povodom završetka mektepske pouke u 2022/23. godini, te su dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima finalnog mektepskog takmičenja i njihovim muallimima.

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) Husein-ef. Kavazović kazao je da se današnjim skupom ispunjava misija koju je muslimanima predao vjerovjesnik Muhammed, a.s.

– Želim nas podsjetiti na nama dobro poznatu činjenicu, a to je da je Uzvišeni Allah dž.š poslanika oslovio sa  resulullahom, Allahovim poslanikom, a da je on sebe oslovio mullimom kao što je i kazao, da je poslan kao muallim, onaj koji poučava. Ta uloga muallima je neprestano vrelo poruke koju prenosimo od Poslanika sve do danas na generacije naših najmlađih, u našim mektebima, našoj omladini, ali i našim starijim džematlijama i to je naša osnovna uloga – poručio je reisul-ulema.

Dodao je kako sva nastojanja Islamske zajednice i njenih nadležnih institucija moraju ići u tome pravcu.

– 25 godina ovog takmičenja govori o zrelosti naše Islamske zajednice da istraje na onome što je najvažnije, a to je da prenesemo našu riječ. Mi trebamo znati da nismo muallimi bilo čega, jer vjersko znanje nije naše, ono je od Boga dato ljudima, a naši muallimi su samo oni koji vrše tu transmisiju do srca naših najmlađih u mektebu – kazao je Husein-ef. Kavazović.

Poručuje kako sva pažnja mora biti usmjerena prema našoj mladosti da ih se odgaja u vjeri islamu i jača njihov identitet u našoj domovini, te da se tako prenosi ta misija od Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

– Posebno sam sretan što su sa nama ovdje danas i djeca iz Ahmića. Naši najmlađi iz Ahmića su naša djeca koja su stasala uz mekteb a svi znamo šta se dogodilo u Ahmićima. Želim poručiti da smo mi snažan narod i da ćemo mi sve poteškoće prevazilaziti – poručio je reisul-ulema.

Na kraju je kazao kako je mekteb najmasovnija odgojno-obrazovna institucija i da treba učiniti sve da on postane najznačajnija ustanova Islamske zajednice za odgoj i obrazovanje.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je istakao da 80.000 polaznika mektepske pouke u više od 1.100 mekteba širom Bosne i Hercegovine svake sedmice prisustvuju mektepskoj nastavi pod vođstvom njihovih muallima i muallima.

– Tu su svakako i roditelji kao kohezioni faktor. Koristim ovu priliku da čestitam svim takmičarima koji su se plasirali na ovo takmičenje. Čestitam muallimama i muallimima koji su pripremali polaznike za takmičenje. Svi smo mi pripadnici Islamske zajednice koja je jedna velika porodica. Njeni najmlađi članovi na ovakvim takmičenjima bruse svoje znanje i postaju još bolji u disciplinama u kojima su se danas takmičili – kazao je Malkić.

Dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasio je kako je današnje takmičenje jubilarno 25. i sa te strane ima veći značaj u odnosu na neke od prethodnih.

– Nama ostaje obaveza da vrijedno radimo kao što se radilo i u tekućoj godini, kada je riječ o pružanju podrške odgoju i obrazovanju naših najmalđih, naše djece – kazao je dr. Enes Svraka.

Svim pobjednicima i njihovim muallimima uručene su zahvalnice i vrijedne novčane nagrade. 

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – II nivo osvojili su: 

 • Ibrahim Hadžić (Muftijstvo travničko), prvo mjesto
 • Lejla Tipura (Muftijstvo mostarsko), drugo mjesto 
 • Indira Sinanović (Muftijstvo tuzlansko), treće mjesto

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – III nivo osvojili su: 

 • Nedžma Ibrahimović (Muftijstvo zeničko), prvo mjesto, 
 • Belma Pribinja (Muftijstvo mostarsko), drugo mjesto 
 • Nedžma Mašetić (Muftijstvo travničko) i Melika Behremović (Muftijstvo bihaćko), treće mjesto

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – II nivo osvojili su: 

 • Hamza Drkić (Muftijstvo sarajevsko) i Amila Keserović (Muftijstvo zeničko), prvo mjesto
 • Imran Gurda (Muftijstvo mostarsko), treće mjesto

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – III nivo osvojili su: 

 • Amina Grizić (Muftijstvo travničko), prvo mjesto, 
 • Omer Drkić (Muftijstvo sarajevsko), drugo mjesto  
 • Halid Šipković (Muftijstvo mostarsko), treće mjesto. 

U ekipnom poretku po muftijstvima, prvo mjesto pripalo je Muftijstvu travničkom, drugo mjesto pripalo je Muftijstvu mostarskom i treće mjesto pripalo je Muftijstvu sarajevskom.