07-10-2020-03-sjednica-ilmijja.jpg

Jučer je u Sarajevu, uz poštivanje svih epidemijskih mjera, održana redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmijje IZ u BiH.

 

Delegatima Skupštine u ime Reisu-l-uleme obratio se njegov izaslanik Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove.

 

Na Skupštini su razmatrane redovne statutarne i programske aktivnosti Udruženja ilmijje.

 

Pored toga delegati Skupštine su razmatrajući aktuelna dešavanja i višestruke, instrumentalizirane atake na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini donijeli PROGLAS, u kojem se kaže:

 

“Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje organizirane i plaćene kampanje kojima se pokušava narušiti kredibilitet Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naročito ugled njenih vjerskih autoriteta.

 

Vrijeme će sigurno pokazati koji to centri u zemlji i izvan nje stoje iza ovih perfidnih napada  koji se vodi protiv Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njenih najviših autoriteta.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedinstvena vjerska zajednica u svijetu po svojoj unutrašnjoj demokratičnosti i transparentnosti. Eventualni propusti koji se dešavaju u njenom radu imaju mehanizme kontrole i odgovornosti, čemu svjedoče i posljednji procesi koji se odvijaju u Zajednici. Naša Islamska zajednica je iznad svakog pojedinca, ona je nemjerljiva vrijednost svih nas, zato nam je sveta obaveza čuvati je od prljanja i napada odakle god i od koga god da dolaze.

 

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao Udruženje koje okuplja 1500 članova, odnosno imama, muderisa, hatiba, muallima i muallima i uposlenika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, izražava svoju podršku reformama koje se provode unutar Zajednice, jačanju njenog jedinstva u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori. Iskazujemo punu podršku reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću i njegovim naporima na odgovornom i transparentnom radu.

 

Islamska zajednica će, uz Božiju pomoć, iz ovih procesa izaći jača, a historija će pamtiti i one koji su, iz njima znanih interesa, bili prepreka njenom jačanju.”

 

Ovaj proglas je podržao i Glavni odbor, čiji su članovi prisustvovali sjednici Skupštine, a potpisali su ga predsjednik Udruženje ilmijje Nesib ef. Hadžić i predsjednik Skupštine Udruženja ilmijje Nijaz ef. Duzan.

 

(Preporod.info)