2.JPG

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je u pratnji direktora Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlovića i rukovodioca Službe za vjeru i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Ahmed-ef. Purdića 9. oktobra boravio u službenoj posjeti Službi za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa IZ Sarajevo, gdje su mu domaćini bili glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić sa saradnicima i predsjednik Izvršnog odbora gosp. Jusuf Zahiragić.

 

Glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić je, izrazivši dobrodošlicu u ime svih zaposlenika Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove, upoznao reisu-l-ulemu o strukturi Medžlisa IZ Sarajevo, osnovnim aktivnostima i planovima u narednom periodu.

 

– Svima nama u Službi za vjerske i odgojno obrazovne poslove i svim našim imamima posjeta Reisu-l-uleme bit će veliki podstrek u našim svakodnevnim poslovima i izazovima sa kojima se suočavamo – istakao je glavni imam dr. Velić.

IMG_1043-1536x1024.jpg

Reisu-l-ulemi su pomoćnici glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo, Elvedin-ef. Klisura, Miralem-ef. Babajić i mr. hafiz Ammar-ef Bašić, kao i stručni saradnici Ferid Ganić i Adna Zulić prezentirali osnovne informacije iz svojih zaduženja, način organiziranja određenih aktivnosti, problematiku i izazove s kojima se susreću, kao i planove za naredni period.

 

Reisu-l-ulema je, čestitavši glavnom imamu na nedavnom preuzimanju ovog časnog i odgovornog amaneta, izrazio zadovoljstvo onim što je prezentirano na sastanku od redovnih aktivnosti i planova u narednom periodu, naglasivši da je čuvanje Zajednice i našeg zajedništva naša zajednička obaveza.

 

– Raduje me sve ono što sam vidio i čuo danas od glavnog imama i članova Službe, i u pogledu projekata i aktivnosti, ali i atmosfere i međusobnih odnosa. Zajednica je naša kuća koju moramo zajedno čuvati. Ovo je naš najveći i najkompleksniji medžlis. Jako je važno da aktivnosti koje se ovdje realiziraju budu kvalitetne i uspješne i, kao takve, primjer drugima.
Sarajevo je srce Bosne. Ono mora biti zdravo i pokretač dobra u čitavoj Zajednici – istakao je na sastanku reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

IMG_1047-1-1160x773.jpg

Sljedećeg dana (10. oktobar), Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, u pratnji svog zamjenika, muftije dr. Enes ef. Ljevakovića, direktora Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovića i glavnog imama dr. Abdulgafar ef. Velića, posjetio je mektebe u džematu Lužani na Ilidži, mekteb džemata Centralne džamije na Ilidži, kao i mektebe u džematima Kijev i Trnovo, čime je okončana dvodnevna radna posjeta reisu-l-uleme Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

 

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasio je kako u našoj muslimanskoj tradiciji u BiH, a inače i u islamskom svijetu, mekteb jeste osnovna obrazovna ustanova koja je uvijek na neki način uticala na formiranje muslimanske ličnosti.

luzani.jpg

 – Mekteb ima ulogu da se djeca i dan danas opismenjavaju u njemu, prije svega kur’anskom pismu i to je ono što je za nas jako bitno. Same ove posjete mektebima od strane glavnog imama i muftije, evo i reisu-l-uleme, govore od koje je važnosti za zajednicu ta odgojno obrazovna temeljna ustanova Islamske zajednice – kazao je Husein ef. Kavazović.

 

Današnja posjeta krenula obilaskom dva mekteba na Ilidži u Federaciji BiH, gdje je veliki broj polaznika i u jednom i u drugom mektebu, odnosno oko 250 i 300 mektebske djece koja pohađa ova dva mekteba.

 

– Uvjeti su jako dobri i Islamska zajednica je uspjela i u najvećoj mjeri, možemo tako kazati, u našim džematima uvjeti za rad su napredovali i puno su bolji nego što je to bilo prije. Mene raduje što smo imali priliku vidjeti zaista odlične uvjete, mlade imame na Ilidži, ilmihali su novi, mislim da su to dobri uvjeti i ono što sada predstoji jeste konstantni rad sa djecom – dodao je reisu-l-ulema.

9.JPG

U druga dva mekteba koja su posjećena – u Kijevu i Trnovu nešto su skromniji uvjeti i puno je manji broj djece, ali jako je važno da postoji organizovana mektebska nastava, poručio je Husein ef. Kavazović.

 

 – Jako me raduje što sam u Trnovu vidio veliki broj djece oko 30 učenika, što je za ove sredine prilično veliki broj. Mlad je imam i ja se nadam da će dati sve od sebe da ova djeca nauče o islamu i da sutra budu dobri ljudi, korisni članovi naše zajednice. U džematu u Kijevu imamo jedan džemat koji nema stalnog imama i danas smo razgovarali o tome da se i u ovom džematu radi na sticanju uvjeta da se imam stalno zaposli – zaključio je reisu-l-ulema.

trnovo-1.jpg

 

(Preporod.info)