svoop.jpg

Redovni seminar za imame MIZ Sarajevo održan je jučer u Sultan Mehmed Fatihovoj – Carevoj džamiji..

 

Imame je na početku seminara poselamio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji se zahvalio hafizu Sadrudin-ef. Išeriću na gostoprimstvu i govorio imamima o aktuelnim pitanjima vezanim za svakodnevni rad i funkcionisanje Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove.

 

Glavni imam je upoznao imame o pravilniku koji regulira distribuciju literature u džamijama i mektebima, kao i o skorašnjoj posjeti reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića Službi za vjerske i odgojno obrazovne poslove MIZ Sarajevo.

imami.jpg

 

Pozvao je, na kraju, sve imame na maksimalni zajednički trud koji se treba uložiti u razvoj Škole hifza i Mreže mladih, koji su osmišljeni da oplemene naše redovne edukativne aktivnosti.

 

Gost seminara bio je profesor Mustafa Sušić, dugogodišnji profesor fikha u Gazi Husrev-begovoj medresi i muvekit Islamske zajednice u BiH, koji je govorio o osnovnim šerijatskim pojmovima šerijat, sunnet, idžma, ali i o potrebi maksimalne ozbiljnosti u pristupu razumijevanja propisa i prenošenja znanja.

imami-i-profesor-susic.jpg

U tom smislu, posebnu odgovornost imaju imami koji svakodnevno kominiciraju sa džematlijama i u potrebi su davati precizne i pravilne smjernice, za što je potrebno da propise i njihov smisao i sami dobro poznaju, ali međusobne poveznice između izvora prava. Profesor Sušić je posebno potencirao razlike u prijevodima Kur’ana na bosanski jezik koji se tiču šerijastkih propisa, a koje mogu uticati na njihovo pravilno razumijevanje.

 

U radnom dijelu seminara je bilo govora o pitanju primjene novog plana i programa mektebske nastave, nedoumicima muallima u primjeni istog u nastavi, kao i prijedlozima mogućih rješenja Komisije za unapređenje mektebske nastave MIZ Sarajevo, o čemu je govorio pomoćnik glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo.

imami-1.jpg

 

(sarajevskimedzlis.ba)