reisu-l-ulema-izdao-instrukciju-za-postupanje-u-okolnostima-vanrednog-stanja49240.jpg

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović izdao je danas instrukciju imamima i džematskim odborima Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za postupanje u okolnostima vanrednog stanja, a koja će se primjenjivati na području teritorije Bosne i Hercegovine.

Instrukcija je donesena na osnovu dosadašnjih instrukcija reisu-l-uleme i zaključka koje je najučerašnjoj sjednici usvojilo Vijeće muftija, a u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su jučer i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi.

Prema ovoj instrukciji,  obustavlja se do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.

Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.

Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima.

Umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.

Imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume. Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu skupinu građana, onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza. Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima.

Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora. Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.

Na svakoj džamiji će biti istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.

U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija, mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputa svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.

Vojno muftijstvo će, s obzirom na specifičnost rada u komandama jedinica, a vodeći se ovom instrukcijom, sačiniti posebno uputstvo za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, navodi se u Instrukciji reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.