Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, u petak 6. septembra, predstavljena je Enciklopedija na bosanskom jeziku “Islam kroz hadise”.

Ovaj program je realizovan u okviru posjete predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske prof. dr. Alija Erbaša Bosni i Hercegovini.

O Enciklopediji su uz Erbaša govorili reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić i prof. dr. Zuhdija Hasanović.

Reisul-ulema Kavazović je rekao da je riječ o djelu koje će doprinijeti specifičnijem razumijevanju Poslanikovog, a.s., života.

– Ovo će otvoriti nove vidike u razumijevanju tradicije Muhammeda, a.s., baš u mjesecu rebiul-evvelu. To je poseban doprinos našoj kulturi i civilizaciji na ovom prostoru, a razumijemo ga kao poklon naše braće iz Republike Turske svim muslimanima u svijetu, te nas raduje da smo to preveli i na bosanski jezik – rekao je reisul-ulema Kavazović.

Enciklopedija “Islam kroz hadise” je djelo u sedam tomovo nastalo kao plod projekta Diyaneta u čijoj realizaciji je učestvovalo 86 akademskih radnika, hadiskih stručnjaka iz Republike Turske.

Suizdavač Encikopedije na bosanskom jeziku je IC Rijaseta IZ u BiH El-Kalem, a u pripremi prijevoda je učestvovalo 28 istraživača, priređivača i prevodilaca.

Prema riječima muftije Pitića, to su istovremeno i tekstovi koji nastavljaju i bosansku tradiciju islama.

– Svako poglavlje tretira  teme koje se mogu razumijevati i primijeniti u svakodnevnici vjerničkog života – kazao je muftija Pitić.

Dr. Erbaš je istakao da promocija, uz druge danas realizovane sadržaje, svjedoči saradnji između dva naroda.

– Ovo su načini na koje zajednički sa našim domaćinima iz Islamske zajednice obilježavamo mevlud. Uz hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji i otvorenje izložbe o islamskoj umjetnosti, ova promocija će doprinijeti jačanju naše odlične saradnje. Mi smo dva naroda čija saradnja ima kontinuitet, a današnje aktivnosti joj dodatno doprinose – rekao je dr. Erbaš.

Promociji su, pored profesora i studenata Fakulteta islamskih nauka, prisustvovali predstavnici Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, muftije i predstavnici organizacionih jedinica Islamske zajednice.

(MINA)