003.JPG

Povodom 115 godina od rođenja Mehmed-ef. Handžića, muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar Velić i brojni imami ovog medžlisa posjetili su njegov mezar na Hambinoj carini, te učenjem kratkih sura i dove poklonili hatmu.

 

Među posjetiocima bili su i predsjednik IO MIZ Sarajevo gospodin Jusuf Zahiragić, član Sabora IZ Edhem Bičakčić, te bratić merhuma gospodin Mehmed Handžić koji i nosi ime svog amidže.

 

Muftija Grabus je zahvalio imamima zbog ovog čina sjećanja na jednog od međaša naše duhovne i kulturne prošlosti, te našeg naslijeđa. Podsjetio je kako je rahmetli Mehmed-ef. Handžić na ahiret preselio sa 38 godina života, te da je tokom svog života ostavio naslijeđe iz kojeg se i danas stalno uči. 

001.JPG

Mehmed Handžić je rođen 16. decembra 1906. godine. Osnovno obrazovanje, mekteb i ruždiju pohađa u rodnom Sarajevu. Šerijatsku gimnaziju završava 1926. godine. Nakon toga odlazi na dodatno školovanje u Kajro, na Univerzitet El-Azhar, na kojem kao najbolji student diplomira 1930. godine. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu Mehmed Handžić radi kao predavač u Gazi Husrev-begovoj medresi, kasnije kao upravnik i bibliotekar Gazi Husrev-begove biblioteke i profesor na VIŠT-u (Višoj islamskoj šerijatskoj teološkoj školi) gdje predaje tefsir i usuli fikh.

 

Mehmed Handžić je bio jedan od urednika i pokretača El-Hidaje, zvaničnog časopisa Udruženja ilmije. Za predsjednika Udruženja ilmije Mehmed Handžić je izabran 1939. godine. Tokom Drugog svjetskog rata, nakon smrti reisu-l-uleme Fehima Spahe kao i zbog nemogućnosti organiziranja izbora za vjerskog poglavara bosanskih muslimana, Udruženje ilmije El-Hidaje svojim aktivnostima i djelovanjem postaje vodeća duhovna intelektualna snaga bosanskih muslimana. U tom teškom periodu, kada Bošnjaci nemaju ni političkog i vjerskog autoriteta, El-Hidaja okuplja Bošnjake, bori se za njihova prava, diže svoj glas protiv strašnih zločina nad bosanskim muslimanima, osuđuje zločine, te podiže svoj glas kroz brojne rezolucije, u kojima se osuđuju zločini i ubistva drugih naroda. S rezolucijama, koje pokreće Mehmed Handžić sa svojim saradnicima, prestaje politička i socijalna izgubljenost i dezorijentiranost Bošnjaka.

006.JPG

008.JPG

007.JPG

004.JPG

Autorski osvrt imama MIZ Sarajevo, mr. Ejub-ef. Jašića na život i djelo rahmetli Mehmed-ef. Handžića dostupan je na ovom linku. 

 

(Nedim Gondžić/muftijstvosarajevsko.ba)