dzikir-petang-696x464.jpeg

U utorak je sa akšam-namazom nastupio mjesec tokom kojeg se vjernici posebno pripremaju za doček ramazana. U nastavku donosimo dijelove hutbe hafiza Ismet ef. Spahića u kojoj se govori o ovom mjesecu.

U suri Hašr Allah dž.š. se obraća vjernicima i kaže: “O vjernici, čvrsto vjerujte u Allaha i neka svako od vas pogleda šta je za sutra spremio, šta nosi sa sobom pred Allaha i šta ostaje iza njega, čvrsto vjerujte u Allaha, zaista je obaviješten o onome što radite”

Mubarek mjeseci i dani, zajedno sa događajima koji su nas pogodili, upravo su najbolja prilika da vidimo gdje smo. Koliko smo snage i truda utrošili da se pripremimo za susret sa Allahom dž.š i da vidimo šta ostaje iza nas. Allah poziva vjernike da dobro pogledaju šta ostavljaju iza sebe.

Mjesec šaban je dobra prilika za postaviti sebi pomenuta pitanja, jer je Muhammed a.s. posebnu pažnju pridavao ovom mjesecu. Opisujući to, hazreti Aiša kaže: “Nisam nikad vidjela Božijeg poslanika da je upotpunio post, odnosno da je postio čitav mjesec osim ramazana i nisam vidjela da je i u jednom mjesecu više postio nego u ša'banu”

Kad su Poslanika a.s. pitali zašto je to tako, kazao je: “Zato što u ovom mjesecu Allah prima naša djela i ona idu Allahu na uvid, a ja volim da moja djela budu primljena u momentu kad postim.” To se svakako može povezivati sa drugim hadisom, u kojem stoji: “Postač i kad šuti čini tespih jer posti. Kad spava, čini ibadet.”

Post u ša'banu svakako je povezan sa blizinom ramazana i predstavlja počast prema njemu. To je slično izlasku pred dragog musafira; dolazak na aerodrom ili stanicu. Musafir se ne čeka u kući, pred njega se izlazi onoliko koliko je on drag i koliko se do njega drži. Ramazan je pravi musafir i najbolji način za dočekati ga je dobrovoljnim postom pripremati sebe za obavezni post tokom njega.

Zabilježena je predaja u kojoj Heraklije upita starca (sa kojim je razgovarao o muslimanskoj vojsci) kako njegova vojska uvijek biva poražena od slabije naoružanih i malobrojnijih muslimana. Starac je odgovorio kako je to zbog toga što je riječ o vojsci koja danju posti, a noću klanja nafie.

Ibadeti koje činimo dobrovoljno u ime Allaha dž.š. mogu biti naša pokretačka snaga u svakodnevnom životu. Mjesec ša'ban nam može poslužiti da se pogledamo, da preispitamo svoje duše, svoja srca. To moramo sami, pojedinačno prema Allahu dž.š. Ne zna ni sin, ni supruga, ni majka, ni otac, šta je u tvom srcu. Samo Allah zna. Njemu se obratimo.

Kaže Poslanik a.s.: “Čovjeku kome su date četiri stvari dato je dobro ovog i onog svijeta: Jezik koji mnogo zikri, srce koje je zahvalno Allahu, tijelo koje je strpljivo u belajima i iskušenjima, te žena za koju se ne plaši da će upropastiti njegov obraz i imetak.”

Ove četiri stvari su dobro dunjaluka i ahireta. Mubarek mjesec nas treba motivirati na to dobro. Češće se sjetimo Allaha i na tome ustrajmo.