učionica.png

Donošenjem Odluke o obustavi redovne nastave u Kantonu Sarajevo isti dan prešlo se na realizovanje online nastave u svim osnovnim i srednjim školama. Zajedno sa svojim kolegama i nastavnici Islamske vjeronauke su za održavanje svoji časova počeli koristiti razne internet platforme preko kojih šalju didaktičke sadržaje svojim učenicima, razgovaraju sa njima i ohrabruju ih da lakše prebrode tešku situaciju izolacije. 
 
Ohrabruje to što su naši vjeroučitelji još jednom pokazali visok nivo i educiranosti i odgovornosti pa su vrlo kvalitetno odgovorili na ove nove izazove. Pokazalo se koliko vjeroučitelji preko svojih učenika mogu pozitivno djelovati na ambijent u kojem su se našle sve naše porodice, ulijevajući nadu, podsjećajući na duhovne vrijednosti, često zanemarene u ubrzanom ritmu života. Sada kada su skoro svi članovi porodice mnogo više vremena zajedno, roditelji su više posvećeni djeci, zajedno ponavljaju i uče. Vjeroučitelji imaju pune inboxe video materijala u kojem roditelji snimaju svoju djecu kako, u kućnom ambijentu, ponavljaju, uče i pokazuju ono što su naučili. Reakcije roditelja su izuzetno pozitivne i kao nikad podržavaju svoje vjeroučitelje.
 
Moramo naglasiti i to da su mnoge institucije, internet portali, izdavačke i tv kuće stavile na raspolaganje svoje resurse nastavnicima iz raznih predmeta, kako bi što kvalitetnije realizovali online nastavu. Vjeroučitelji su se bez logističke podrške bilo koga, sami, najviše preko svojih viber grupa organizovali, razmijenjuju  sadržaje i pozitivna iskustva i pokušavaju naći mjeru i najbolje načine kako odgovoriti ovim izazovima.