02.jpg

Općina Kiršehir je u bosanskom gradu Olovu započela izgradnju Ahi Evran Veli Kiršehir džamiju  2017. godine, ali već dvije godine izgradnja je u zastoju i čeka se pomoć za dovršetak radova, piše Anadolija.

 

Fondacija Türkiye Diyanet Vakufa (TDV) s ciljem izgradnje gradske džamije u Olovu uputila je apel za nastavak započetih radova.

 

U razgovoru za Anadoliju glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo Esad ef. Pepić govorio je o aktivnostima na ovom projektu, o počecima, toku i trenutnom zastoju u izgradnji ove džamije.

 

– Džamija nosi ime po poznatom alimu Ahi Evran Veli i projekat je gradskog grada Kiršehira. Ahi Evran Veli je osnivač zanatskog brastva nastalog na principima kvalitete reda, poštenog poslovanja, istinskog brastva iuzajamnog pomaganja – pojasnio je ef. Pepić.

036.jpg

Pepić je istakao da je Ahi Evran Veli Kiršehir džamija jedina gradska džamija te da je već dvije godine nastao zastoj zbog nekoliko okolnosti.

 

– U Turskoj su održani lokalni izbori 30. marta 2019 godine, na kojim je nakon deset godina došlo do promjena na poziciji načelnika općine. U prethodnom periodu Olovo se bratimilo sa Kiršehirom (2013. godine), a kasnije i potpisalo protokol o izgradnji džamijskog kompleksa. Nažalost, nakon izbora, umjesto AK na vlast dolazi CHP partija, koja zbog finansijskih problema odustaje od ovog projekta. Pokušali smo u razgovorima sa predstavnicima nove općinske administracije nastaviti ovaj projekat, ali nismo naišli na razumijevanje. Za naš grad ova džamija je veoma važna – kazao je ef. Pepić.

 

Govoreći o važnosti završetka džamije, kazao je kako je riječ o projektu kojeg su sanjale prethodne generacije, i da svi sa nestrpljenjem očekuju završetak i stavljanje u funkciju ovog džamijskog kompleksa.

05.jpg

– Jedan od muslimanskih lidera u svijetu i nada muslimana svijeta, predsjednik Redžep Tayyip Erdoğan često ističe “da su naša srca uz našu braću Bosne (djeca Fatiha), te očekujemo da ova izjava obaveže Tursku za nastavak i dovršetak našeg projekta – kazao je ef. Pepić.

 

Uputio je apel za podršku da ovaj projekat bude završen, jer on predstavlja i svojevrsnu nagradu olovskom čovjeku za njegovo dobro.

 

U Olovu uz staru džamiju na brdu, nalaze se i dvije crkve.

 

– Za naše gradsko jezgro ova džamija je od iznimne važnosti, ona je naša potreba. Ova godinu je UNESCO proglasio godinom Ahi Evran Velije, a isto je uradio i predsjednik Erdogan, koji je 2021. godinu proglasio godinom Ahi Evrana. Zato je veoma važno da u ovoj godini ova džamija bude završena – kazao je ef. Pepić.

07.jpg

Ovom prilikom podsjetio da su u zadnjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu srpske snage su jednu trećinu općine Olovo porušili, mnoga osmanska znamenja uništili, ali i da su hrabri Olovljani očuvali duh toleranicije i suživota.

 

– Očuvane su crkve pod kontrolom Armije BiH, a muslimanske džamije su sve bile porušene. Čuvati tuđe, dok se tvoje ruši, mogu samo hrabri i plemeniti, kakav je olovski dobri čovjek. Važnost Olova je u dobroti njegovih stanovnika, ljudskosti, pomaganju i pleminitosti. Olovo je grad hrabrosti i dobra – kazao je Pepić.

 

Podsjetio je da se od 16. stoljeća osjeća se prisustvo islamske kulture i tredicije u ovim krajevima, te da danas na području Olova ima 24 džamije, 14 mesdžida, jedna nakšibendijska tekija i 21 dovište.

01.jpg